Wild West 2: Wild Bill

Tekenaar(s)
Jacques Lamontagne
Scenarist(en)
Thierry Gloris
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Kwaliteit in huis

De "Dead man’s hand" is de combinatie van twee zwarte azen en twee zwarte achten die premiejager annex pokerspeler Wild Bill Hickok had toen hij in zijn rug werd geschoten en aan zijn einde kwam in het westernstadje Deadwood. Zover zijn we nog niet in de sterke westernserie Wild West. Met de doorleefde tronie van Wild Bill Hickok op de cover kan het ook niet anders dan dat dit tweede deel de titel Wild Bill heeft. Hij volgt het spoor van twee moordenaars en de laatste is beduidend lastiger te vinden dan de eerste. Tijdens zijn zoektocht gaat hij als burger werken voor het leger en helpt hen met de vredesonderhandelingen met de indianen. Wild Bill Hickok was een van de markante personages die gestalte gaven aan de mythevorming van het Wilde Westen.

Iemand die daar ook haar sporen in heeft verdiend, is Calamity Jane. We kennen haar vooral uit Lucky Luke, maar daarin is ze een scheldende en pruimtabak kauwende revolverheld. In Wild West leren we haar van een andere kant kennen. In het eerste deel werkte ze een tijdlang als hoertje voor een corrupte saloonhouder. Nadat ze eerst in het leger heeft gediend, kruisen haar wegen en die van Wild Bill Hickok zich opnieuw. Maar in een situatie die geen van beiden zich vooraf had kunnen voorstellen.

Na twee delen zijn we danig onder de indruk van het verhaal zoals scenarist Thierry Gloris het vertelt. De pakkende tekeningen van Jacques Lamontagne zijn sfeervol, goed uitgewerkt en passen ook bij de setting van het verhaal. Als beide heren dit niveau weten vol te houden dan zal Wild West snel opschuiven richting de categorie "beste westernreeksen van het moment".

De tekeningen van Canadees Lamontagne bevallen ons nog beter dan zijn andere bekende werk in het Nederlands taalgebied, namelijk de vijfde-eeuwse detectivereeks De Druïden.

Toen we langs de bijna oneindig lange tafel met alle recent verschenen stripalbums richting uitgang liepen, riep de stripwinkelier ons nog na: "Je neemt kwaliteit mee naar huis." We kunnen hem geen ongelijk geven.

DAI HEINEN

Reeks
Wild West
Deel
2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
slot van tweeluik
Prijs
softcover
€ 8,50
hardcover
€ 16,95