De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 1

1: Mysterie op Rozendael - 2. Het Opgejaagde Weeskind - 3. De Nabjar van Poenjab - 4. De Levende Brug - 5. De Rode Herberg - 6. Het Zwarte Land - 7. De Toverlantaarn

Tekenaar(s)
Willy Vandersteen
Scenarist(en)
Willy Vandersteen
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Instant sympathie

In 1972 verscheen het eerste avontuur van Robert en Bertrand, een zoveelste reeks van de hand van Willy Vandersteen. We kunnen wel stellen dat Vandersteen op dat ogenblik reeds een stripimperium had opgebouwd met langlopende reeksen als Bessy, Jerom, Suske en Wiske en De Rode Ridder. Het hoort bij goed ondernemerschap om het publiek op geregelde tijdstippen iets nieuws aan te bieden. Zo ontstond Robert en Bertrand, losjes gebaseerd op twee gelijknamige negentiende-eeuwse toneelfiguren.

We volgen de avonturen van twee lustige vagebonden met een gouden hart. De setting is het België (en niet zelden ook Nederland) van de negentiende eeuw. De lezer kan niet anders dan instant sympathie voelen voor de hoofdrolspelers. Maar ook hun nemesis, Nummer 17, een diehard speurder die het duo maar wat graag achter de tralies wil zetten voor landloperij, blijkt het hart op de juiste plaats te hebben. In het debuutalbum Mysterie op Rozendael beloven Robert en Bertrand dat ze voor het prinsje Joeki zullen zorgen. Joeki vervoegt daarmee de vaste cast en zal niet zelden voor de rode draad binnen de verhalen zorgen. Over smaken valt niet te twisten, maar Joeki vinden we misschien wel het minst sterke personage uit de reeks. Al zal hij er wel toe bijdragen dat net de iets jongere lezers een aanknooppunt vinden in de reeks.

Qua thematiek sluit Vandersteen aan bij de maatschappelijke thema’s die de industrialisatie met zich meebrengt: uitbuiting van arbeiders, gevaren in de steenkoolmijnen, armoede, kinderarbeid, sociale klassenverschillen, alles komt aan bod. Het mag dan allemaal niet altijd even historisch correct zijn, Vandersteen weet als geen ander de lezer een historische roes te bezorgen en in een tijdvak onder te dompelen. Vanaf het eerste album zit de reeks er boenk op! Het tempo zit goed, alle elementen van een typische Vandersteen-reeks zijn aanwezig, en de personages lijken meteen goed in de pols te zitten. De ietwat volwassenere thematiek wordt afgewisseld met de typische humor die we ook in Suske en Wiske herkennen. Het maakt deze reeks toch wel een beetje bijzonder. Aan te raden voor lezers van 9 tot 99 jaar dus. Dit alles in een verzorgde kleurenuitgave met een nieuwe albumillustratie door Ron Van Riet. Voor een meer dan democratische prijs.

We kunnen ons inbeelden dat vooral Vandersteen-liefhebbers zich op deze integrales zullen storten. Voor anderen zal het nostalgiegevoel dan weer een reden zijn om het album te kopen. Toch willen we hier ook een lans breken om het album massaal aan onze kinderen voor te schotelen. De albums voelen geenszins gedateerd aan en de thematiek, gecombineerd met de vaart die er echt wel nog in zit, zou weleens nieuwe zieltjes kunnen winnen.

Voor ons was het lezen van deze eerste integrale genieten van de eerste pagina tot de laatste. Hopelijk krijgen we de hele reeks in dit integrale jasje. Zelf waren we nog iets meer fan van de latere verhalen van Ron Van Riet en Marck Meul, en die horen er toch echt wel bij! Misschien wishful thinking, maar hoe tof zou het zijn, mochten er toch nog minstens twee nieuwe albums uitkomen om het aantal verhalen op precies honderd te ronden.

JACKY CORNELIS

Reeks
De Avonturen van Robert en Bertrand
Deel
integraal 1
Pagina's
224
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
humor
Extra
complete verhalen met dossier
Prijs
hardcover
€ 34,99
luxe met ex libris van Ron van Riet
€ 70,00