Peter Pan: De Integrale Uitgave 1: De Weg naar het Eiland

1. Londen - 2. Opikanoba - 3. De Storm

Tekenaar(s)
Régis Loisel
Scenarist(en)
Régis Loisel
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum

Initiales P.P.

Nadat hij de eerste cyclus van Op Zoek naar de Tijdvogel tot een goed einde gebracht had, ging tekenaar Régis Loisel niet op zijn lauweren rusten, maar zette hij zich aan een originele adaptatie van het Peter Pan-verhaal van James Matthew Barrie. Die had zelf in het begin van de twintigste eeuw al heel wat verschillende versies op zijn naam staan en herwerkte regelmatig de originele premisse. Bij latere studies van zijn werk werd de auteur nogal eens vereenzelvigd met het personage en doken er ook wel wat speculaties op over zijn al te hechte vriendschappen met jonge kinderen.

Het oorspronkelijke verhaal heeft in de loop van de jaren al redelijk wat auteurs en filmmakers verleid om een eigen versie van de klassieker te maken. De film Hook uit 1991 (van Steven Spielberg) bijvoorbeeld legt de focus op een oudere Peter Pan (gespeeld door Robin Williams) en de graphic novel Lost Girls uit 2006 van Melinda Gebbie en Alan Moore toont ons de expliciete seksuele escapades van Wendy, Alice (zonder Wonderland) en Dorothy uit The Wizard of Oz.

Loisel koos voor de prequelaanpak en laat zien hoe de jonge Peter vanuit een Dickensiaans Londen dé Peter Pan wordt die we allemaal maar al te goed kennen. In de loop van de vertelling zien we heel wat bekende personages langskomen: het feetje Tinkelbel, de Lost Boys, Tijgerlelie en de indianen, Haak, de krokodil,... maar van Wendy Darling bijvoorbeeld is er dan weer geen spoor. Loisel introduceert ook de god Pan als leermeester van de jongen, een referentie die Barrie tussen de regels ook had laten vallen, maar die hij nooit uitdrukkelijk op papier gezet heeft, net zoals het uiterlijk van de vliegende kerel blijkbaar. En zo is het toch weer de versie van Walt Disney uit 1953 die tot het collectief geheugen is gaan behoren! Nu, mocht deze Peter Pan van Loisel een Ikea-tafel zijn, je had heel wat viltjes en hoekbeschermers nodig om er een kindvriendelijke versie van te maken. Ondanks een aantal humoristische scènes is het toch vooral een donker verhaal geworden met nogal wat geweld, seks en redelijk wat brute intermezzo’s. Eigenlijk zijn we allesbehalve een fan van Barries verhaal, maar deze versie trok ons door de aparte aanpak en Loisels uit de duizenden herkenbare tekenstijl zonder problemen over de streep.

Deze eerste integrale van twee bundelt de delen Londen, Opikanoba en De Storm. De originele albums zijn al lang uitverkocht en de hebbedingerige krokodillenleren integrale uit 2006 van uitgeverij Granit komt maar zelden opnieuw in de tweedehands verkoop. Doe dus je voordeel met deze mooi uitgegeven integrale met heel wat extraatjes en aantekeningen van de auteur. Merci, Arboris!

MARIO STABEL

Meer info: http://neverpedia.com/pan/Main_Page

 

In 2014 zette regisseur Nicolas Duval een project op om Loisels versie te verfilmen en dit resulteerde in deze kortfilm:

Reeks
Peter Pan: De Integrale Uitgave
Deel
1
Collectie
Klassiekers Gebundeld
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
humor
Extra
deel 1 van tweedelige integrale reeks met dossier
Prijs
hardcover
€ 29,95
luxe met ex libris (150 exemplaren)
€ 59,95