Terug naar overzicht

Garulfo 6: De Prinses en de Beesten

Tekenaar(s)
Bruno Maïorana
Scenarist(en)
Alain Ayroles
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum

Een wonder

Er was eens — want zo beginnen alle sprookjes — een kikker met ambitie. Het beestje wil gekust worden, zo in een prins veranderen en roem verwerven. Maar nog voor zijn droom helemaal uitkwam, was het al om zeep. Zijn uitgeverij deed er alles, maar ook alles aan, om zijn avonturen onder de radar te houden. In 1998 werden de avonturen van Garulfo, want zo heet de kikker, uitgegeven door Casterman. Na één deel gaven ze er de brui aan. In 2004 nam uitgeverij Arboris de fakkel over en gaf gezwind de eerste drie delen uit. De kikker was eindelijk gelanceerd! Of toch niet. Deel 4 — mooier getekend dan ooit — kwam er pas in 2011. De grote comeback van de slimste kikker ter wereld — eat your heart out, Kermit — werd weer snel gefnuikt, want deel 5 verscheen pas drie jaar later. Een eeuwigheid in stripmiddens. Tot nu! We bleven maar knipperen met onze ogen toen we in onze stripspeciaalzaak plots het slotdeel zagen liggen. Zouden sprookjes dan toch bestaan?

In spoedtempo herlazen we de vorige delen. Wat is dat tof. Een geweldig sprookje doorspekt met andere sprookjes, tovenarij en geestige grappen. Laten we even je geheugen opfrissen. Garulfo is inmiddels een echte prins geworden, maar prins Romuald gaat nu door het leven als een kikker. Om de betovering te verbreken, moet de kikker gekust worden door een echte prinses. De bloedmooie maar eigenwijze prinses Hephylie kan dit doen. Zij is echter volledig in de ban van een joekel van een monster dat een vervallen kasteel bewoont en de omringende dorpelingen terroriseert. Er blijft nog één manier over om gekust te worden door de prinses en dat is het riddertoernooi winnen. Maar hoe doe je dat met een pacifistische kikker in de huid van een mens?

Garulfo is een aardig sprookje van Alain Ayroles (Het Goud van de Zwendelaar, Sabels en Galjoenen), maar de absolute ster zijn de tekeningen van Bruno Maïorana. Ragfijn, boordevol perspectief en uiterst gedetailleerd pakt hij je gewoon in. De stripprentjes waar het monster als een King Kong samen met de prinses in beeld worden gebracht, mogen vanaf morgen als posters uitgebracht worden. Subliem tekenwerk. Ontgoocheld door het stripvak is Maïorana in 2014 helaas gestopt met het tekenen van strips.

Garulfo herlezen was een geweldig manier om het weekend in te zetten. Bedankt Arboris om alsnog het slotdeel uit te geven. Bovendien eindigt het verhaal zoals het begon: als een echt sprookje.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Garulfo
Deel
6
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
humor
jeugd
Extra
laatste deel
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95
Terug naar overzicht