Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht 7: De Vruchtbare Archipel

Tekenaar(s)
David Etien
Scenarist(en)
Serge Le Tendre
Régis Loisel
Uitgeverij
Dargaud
Verschijningsdatum

Hermelijn komt eraan!

Wat waren we enthousiast toen tien jaar na de helaas veel te korte reeks Op Zoek naar de Tijdvogel (slechts vier albums) een tweede cyclus startte met een prequel op de avonturen van Hermelijn en Bolster. Na het in Angoulême bekroonde eerste deel daarvan (Vriend Javin) zijn we inmiddels alweer bijna vijfentwintig jaar verder en donderjagen Bolster, Bulrog en Mara nog stééds met de levensgevaarlijke idioten van een sekte die de demonische god Ramor terug tot leven wil brengen. Bovendien verliest Bolster zijn geheugen of wordt hij gehypnotiseerd, wat ook voor flink wat vertraging zorgt. In het recentste deel moet het gezelschap opeens op zoek naar een zaad dat nodig is om de sekte tegen te houden, waarop dan weer gezocht moet worden naar de plek om het te planten. Met deze queesten binnen de queeste blijven we aan de gang! Om maar te zeggen: zeven boeken na het begin van de tweede cyclus is het verhaal nog niet veel opgeschoten, en dat begint te vermoeien. En we weten tóch al hoe het afloopt — het is een prequel, duh!

Oké, er is in dit album eindelijk ‘touche’ tussen Mara en Bolster (die zijn zaad ook nuttig weet te gebruiken, nudge nudge), maar dat dit ervan ging komen, konden we ook wel raden. Waarom het dan zo rekken? Ruikt ons wat naar platte commerce. Dat in de tweede cyclus (in De Weg van de Jager) de fameuze Jager weer opgevoerd werd, wijst daar ook op: een poging om een graantje mee te pikken van het beste boek in de eerste cyclus, De Jager. Begrijp ons niet verkeerd: de reeks is zeker niet slecht en zelfs goed toegankelijk voor wie niet zo’n liefhebber is van het genre, en best wel onderhoudend, maar het vuurwerk tussen de onstuimige Hermelijn en haar mopperige vader Bolster missen we toch.

En oké, de opvolgers van Régis Loisel (Dominique Lidwine, Mohamed Aouamri, Vincent Mallié en David Etien) deden zeker hun best om enige continuïteit in de tekeningen te houden. Maar je voelt toch dat de fut er een beetje uit is, zichtbaar in grote, lege tekeningen en lange scènes. De strubbelingen bij de totstandkoming van De Vruchtbare Archipel tussen Loisel en de tekenaar (over de inkleuring) zullen er ook niet vreemd aan zijn geweest. Voor deel 8 van cyclus 2 neemt Vincent Mallié het penseel weer ter hand. Zo krijgt met het laatste deel de cyclus de kans nog in schoonheid te eindigen. We maken onszelf inmiddels alweer enthousiast voor de derde cyclus, Na de Zoektocht, die Loisel graag zelf weer zou tekenen (na zijn autobiografische uitstappen), waarin hopelijk de pittige Hermelijn een comeback maakt. Ze is alvast onderweg...

KOEN DRIESSENS

Reeks
Op Zoek naar de Tijdvogel - Voor de Zoektocht
Deel
7
Pagina's
72
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
fantasy
Extra
voorlaatste deel
Prijs
€ 10,50