Het Fortuin van de Winczlavs 3: Danitza 1965

Tekenaar(s)
Philippe Berthet
Scenarist(en)
Jean Van Hamme
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Genieten van Jean Van Hamme

Een familie-epos met de ingrediënten drama, verraad, moord, geld en seks klinkt als iets waar de hand van Jean Van Hamme zichtbaar in is. Met Meesters van de Gerst schreef hij op dat gebied zijn magnum opus en nu doet hij het dunnetjes over met de familie van Largo Winch in de hoofdrol. Samen met Xlll en Thorgal is Largo Winch zijn bekendste reeks. Deze drie giganten zijn goed voor miljoenen aan omzet. Inmiddels heeft Van Hamme afstand genomen van dit trio, maar met het drieluik Het Fortuin van de Winczlavs duikt hij dieper in het verleden van de familie Winch... hoewel hij niet veel familie heeft. In het eerste album van zijn eigen reeks leren we namelijk dat hij een weeskind is dat door miljardair Nerio Winch werd geadopteerd. Meer over de oorsprong van de familie Winch en het immense fortuin dat Largo erfde, werd nooit bekend gemaakt, tot nu dus. Opvallend, want deze spin-off had ik al veel eerder verwacht. De jonge jaren van Thorgal worden tot in den treure uitgemolken, de Xlll-spin-off over Jones lijkt ook weinig toe te voegen dus het was wachten op de jonge jaren van Largo Winch. Wellicht zal die ooit nog verschijnen, maar voorlopig zullen we het moeten doen met deze vermakelijke familiesaga.

De moeder van Largo Winch heette Danitza en ze werd geboren in Montenegro. Haar vader verscheen op de radar van de veiligheidsdienst van maarschalk Tito die toen regeerde in het voormalige Joegoslavië. Nadat hij voor altijd verdween, vluchtte de kleine Danitza samen met haar moeder naar Titograd, tegenwoordig bekend als Podgorica in Montenegro. Daar groeit ze op in relatief veilige omstandigheden tot ze door ongelukkige omstandigheden alweer met haar moeder moet vluchten. Hun nieuwe bestemming wordt een bordeel in Belgrado, waar Danitza de toekomstige vader van de miljardair in spijkerbroek zal ontmoeten. Aan de andere kant van de wereld is Nerio Winch bezig zijn miljardenimperium aan te leggen en daarbij schuwt hij weinig middelen. Via zijn contacten met de Joegoslavische regering komt hij op het spoor van zijn familieleden en hij doet er veel aan om hen op te sporen. Uiteindelijk belandt Nerio in de Bosnische hoofdstad Sarajevo dat ten tijde van de Balkanoorlog wordt aangevallen door het Servische leger. Op de cover zien we Danitza met haar baby Largo vluchten over straat in oorlogsgebied.

Drama genoeg in dit laatste deel over het fortuin van de Winczlavs, maar het was ook weer genieten zoals we Van Hamme kennen. Soms is het wat vergezocht, maar boeiend was het zeker. Als alle spin-offs zo goed waren als deze, dan lezen we ze met veel meer plezier.

DAI HEINEN

Reeks
Het Fortuin van de Winczlavs
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
laatste deel
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99
luxe met linnen rug en ex libris
€ 69,95