Het Fortuin van de Winczlavs 1: Vanko 1848

Tekenaar(s)
Philippe Berthet
Scenarist(en)
Jean Van Hamme
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Het Fortuin van de Winczlavs is een prequelspin-off van Largo Winch over de voorouders van Largo Winch' adoptievader Nerio. Jean Van Hamme komt hiervoor nogmaals op het toneel als stripscenarist. In deze trilogie vertelt hij over het vergaren van het fortuin van de familie Winczlav tot de adoptie van Largo door Nerio Winch. Philippe Berthet (bekend van Pin-Up) tekent deze trilogie waarvan er jaarlijks een album moet verschijnen. Het voorstel kwam van José-Louis Bocquet, uitgever bij Dupuis, die in het verleden samen met François Rivière De P.I. van Hollywood heeft geschreven voor BerthetZowel Bocquet als Rivière zijn nieuwe scenaristen voor Blake en Mortimer  en van die reeks verschijnt eind dit jaar een nieuw album door Van Hamme voor de tekenaars Peter van Dongen en Teun Berserik

Het Fortuin van de Winczlavs start als een western, evolueert verder naar luchtvaartavonturen tijdens de Eerste Wereldoorlog en resulteert in een familiesaga waarbij we even moeten denken aan Van Hammes De Meesters van de Gerst. Hieronder staat meer info over de inhoud van de drie delen en daar past een spoiler alert bij. In de laatste alinea staat een samenvatting van deel 1. In de eerste Franstalige roman die hij van Largo Winch schreef (in 1977 verschenen bij Mercure en sindsdien een paar keer herdrukt, ook met een coverillustratie van Dany) laat Van Hamme Largo's adoptievader Nerio Winch al terugblikken op het verhaal van het verwerven van het familiefortuin. Het begint allemaal bij Vanko Winczlav die uit Montenegro emigreert naar de Verenigde Staten en zich in 1845 met zijn vrouw, een Bulgaars naaistertje, en zijn twee zonen in New York vestigt. Hij richt een postorderbedrijfje op dat een relatief succes kent. Zijn zonen zijn avontuurlijker. Sandor wordt levend begraven door de Sioux-indianen die opgejut zijn door hun recente overwinning op de 7de cavaleriebrigade van generaal Custer bij Little Bighorn. Zijn broer Milan probeerde verschillende beroepen uit te oefenen en trouwt met een danseres/hoertje die even snel met haar pistool schiet als Calamity Jane. Het kostte Berthet veel tijd om eraan te beginnen omdat er veel documentatie nodig was over verschillende tijdperken, landen en kledij.

De overlevende broer Milan krijgt zelf twee kinderen. En over hen gaat het in deel 2. Thomas is een brutale en koppige schoft die altijd het tegendeel doet van wat men hem aanraadt. Dat leidt hem paradoxaal genoeg naar zijn glorie en fortuin tijdens de beurskrach van 1929. Zijn zus Betty heeft een heel ander lot dan wat Van Hamme in de roman beschrijft. Nu is ze gepassioneerd door luchtvaart en neemt ze deel aan de Eerste Wereldoorlog en de verdediging van Frankrijk. Ze is daarbij niet ingedeeld in een Frans eskader. Ze baant zich met succes een weg door het firmament en krijgt zelfs te maken met de Rode Baron, de Duitse luchtvaartheld.

In deel 3 volgt Van Hamme de lotgevallen van de familie tot de adoptie van de jonge Largo door Nerio Winch. Largo komt er enkel in voor als een tweejarige baby op het einde van deel 3. Van Hamme amuseert er zich ontzettend mee. "Ik ben op een leeftijd gekomen (81 jaar) dat vooral dat van tel is", legt hij uit. Het houdt voor hem ook een nieuwe oefening in om vijfenzeventig jaar familiegeschiedenis in een rechtlijnig, samenhangend verhaal te vertellen. Hij heeft voor zichzelf uitgesloten dat hij zijn lezers zal opzadelen met om de haverklap een "enkele jaren later". 

"1848, Montenegro. Vanko Winczlav, een idealistische dokter van vijfentwintig, strijdt met de landbouwers mee tegen de tirannie van de regering. De opstand wordt bloedig neergeslagen en de jongeman moet zijn geboorteland verlaten. Hij trekt naar de Nieuwe Wereld en wordt zo de eerste Winczlav die voet zet op de nog bijna maagdelijke grond van het Amerikaanse continent om er fortuin te maken. Slaagt hij erin de eerste steen te leggen van het toekomstige Winch Empire, tussen New York en Tombstone, tussen cowboyhoed en hoge hoed, tussen liefde en actie?"

Reeks
Het Fortuin van de Winczlavs
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
Deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 8,50
hardcover
€ 16,95
Luxe met andere cover, linnen rug en gesigneerde ex libris (150 exemplaren)
€ 60,00