Meerminnen & Vikingen 1-2

1. De Gesel van de Afgrond - 2. Parelmoerschuim

Tekenaar(s)
Philippe Briones
Marco Dominici
Scenarist(en)
Françoise Ruscak
Gihef
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
februari 2021

Geheimen uit de diepte

Zeemeerminnen zijn mythologische wezens die doorheen de geschiedenis verschillende opvattingen kregen. Zo zijn piraten er doodsbang voor. Zelfs Zwartbaard meed enkele plekjes omdat hij er ooit meerminnen zou gespot hebben. Of denk maar aan Pirates of the Caribbean waarin de meerminnen er eerst beeldschoon uitzien, tot ze hun monsterlijke, ware aard laten zien. Ook de Vikingen zijn niet gediend van de zeewezens, want ze willen ongestoord plundertochten voeren zonder rekening te moeten houden met gevaar vanuit de diepte... Deze gloednieuwe conceptreeks bevat losstaande verhalen over de vete tussen de Vikingen en de meerminnen, telkens gemaakt door een ander auteursduo.

Het eerste verhaal start met twee meerminnen op jacht, Arnhild en Klalil. Ze doen hun ding, tot er een meermin gevangengenomen werd door de Vikingen. Om confrontaties te vermijden, schakelen de wezens de Jörmungand in, een reusachtige zeeslang die met een schelphoorn bestuurd wordt en op zijn beurt voor vernieling zorgt. De meesten kennen het wezen ook wel als de Midgaardslang. Nu de meerminnen controle over de zee hebben, gaat Ingvald met zijn vriendin naar een trollennederzetting om te polsen hoe ze de slang onder controle kunnen houden. Niet zozeer om oorlog met het zeevolk te voeren, maar wel om vrede te sluiten. Ingvald begraaft de strijdbijl met meermin Arnhild en er bloeit zelfs een romance tussen hen.

Het tweede deel vertelt ons meer over Freydis, de dochter van de jarl én deels meermin van de Hafvrues-clan. Ze werd op jonge leeftijd door haar meerminfamilie in de steek gelaten, waarna een Vikingfamilie haar adopteerde. Ze groeide op als krijgster en koestert zelfs haat voor de meerminnen. Toch komt ze even later in een tweestrijd terecht waar haar hart het moet opnemen tegen haar bloedverwantschap.

In het eerste deel van Meerminnen & Vikingen spat de actie ervan af met oogstrelende taferelen. Hoe tekenaar Phil Briones de Jörmungand in beeld brengt, is om van te genieten. De gevechten doen denken aan de betere comics en dat is niet verwonderlijk; Briones kan ook in die wereld al heel wat adelbrieven voorleggen. Voor scenariste Françoise Ruscak is dit haar stripdebuut, maar ze bewijst al meteen haar waarde met een strak, gestroomlijnd verhaal zonder al te veel poespas.

Dit staat in contrast met het tweede deel, waar de waw-factor ontbreekt. Marco Dominici's tekenwerk is meer dan behoorlijk en het verhaal van Gihef leest vlot weg, maar we blijven toch deels op onze honger zitten wat het totaalplaatje betreft. Misschien is de oorzaak het ijzersterke debuutalbum, dat we logischerwijs eerst lazen. In ieder geval is Meerminnen & Vikingen een interessante, frisse reeks die vast en zeker een plekje verdient in onze fantasystripkast.

SEPPE COOLS

Reeks
Meerminnen & Vikingen
Deel
1-2
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
complete verhalen / deel 1 en 2 van vierdelige reeks