868 of 1728
De Ridder 3: Relax, T-Rex!
Fun intended!
Normaal gezien proberen we gagalbums à la De Ridder wat te doseren. Meestal werken dergelijke jokes immers het best in kleine dagelijkse of wekelijkse porties. Bij dit derde album van De Ridder slaagden we er niettemin weer niet in om het album na een paar bladzijden weg te leggen. Als je immers in de humorflow zit die Frodo De Decker voor je uitgespreid heeft, blijkt het namelijk retemoeilijk om zijn universum even links te laten liggen. "Hilarisch grappig", verwittigden we dan ook per kerende onze Stripspeciaalzaak.be-collega's!
Hoe komt het nu dat De Decker al drie albums met vlag en wimpel slaagt waar vele andere humoristische auteurs na een tijd de handdoek in de ring moeten gooien? Awel, we denken dat we zijn code hebben kunnen kraken! Soms is zijn Ridder namelijk een vileine smeerlap die letterlijk over lijken gaat om zijn doel te bereiken, maar enkele pagina's later is hij dan weer de naïeve schlemiel van dienst die zich maar al te gemakkelijk laat ringeloren door de nemesis van dat moment. Tel daar nog een mikmak aan culturele referenties en anachronismen bij en je zit met een hoofdpersonage dat niet voor een gat te vangen is en oprecht kan blijven boeien.
Zo voor de vuist weg trekken we hier graag parallellen met DirkJan van Mark Retera en Sherman's Lagoon van Jim Toomey, allebei puike voorbeelden van een langlopende sitcom in strookjesversie. Als De Decker in de slipstream van dergelijke mannen kan blijven, zitten we dus nog wel even gebeiteld.
Voor één strookje kreeg de tekenaar trouwens de gewaardeerde medewerking van gelegenheidsscenarist Pieter Cools. Dit was het resultaat van een wedstrijd op de Facebookpagina van de auteur. Dit medium is voor Vlaamse lezers trouwens de enige manier om de gags in voorpublicatie te kunnen lezen, tenzij ze een abonnement op Eppo of Veronica Magazine hebben. Raar toch, hè?
MARIO STABEL
868 of 1728