James Cook 1: De Roep van de Pacific

Tekenaar(s)
Federico Nardo
Scenarist(en)
Laurent-Frédéric Bollée
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Bevattelijk en toegankelijk

Er was een tijd waarin je als eerste Europeaan voet aan wal kon zetten op een eiland (of zelfs continent) en datzelfde eiland meteen kon claimen uit naam van je soeverein. Fransen, Engelsen, Spanjaarden, Portugezen, Nederlanders,... Elke fractie heeft zo zijn stuk van de wereld opgeëist. De zogenaamde ontdekkingsreizen hadden vaak een wetenschappelijke insteek. Nog vaker lagen goud, specerijen, slavenhandel en andere lucratieve zaken mee aan de basis van deze ongekende expansiedrang die enkele honderden jaren heeft geduurd. Uiteraard mag ook de militaire balans niet uit het oog verloren worden. Hoe meer land, hoe meer rijkdommen, hoe meer middelen om te investeren in de eeuwigdurende oorlogen tussen de Europese grootmachten.

Maar al te vaak wordt echter vergeten dat deze onbekende gebieden vaak al tienduizenden jaren bewoond waren door mensen, afgezonderd van de Europese expansiedrang. Soms werden de Europeanen met open armen ontvangen, andere keren werden de indringers met man en macht bestreden. Allemaal hebben ze echter moeten buigen en hun land af moeten geven. De tragische gevolgen hiervan zijn vandaag nog steeds merkbaar.

James Cook was op dit vlak een kind van zijn tijd. Geboren in 1728 in een arm gezin, nam hij de touwtjes in handen om vooruit te geraken in het leven. Na een tijdje bij een kruidenier gewerkt te hebben, werd de lokroep naar de zee te groot. Zijn eerste ervaringen deed hij op in de koopvaardij. Meteen viel hij op als potentieel officiersmateriaal... Een man van vele talenten en heel leergierig met een voorliefde voor onder andere wiskunde. Wanneer hij later de overstap maakt naar de Britse marine en zich volledig kan ontplooien als officier wordt duidelijk dat hij tot grootse dingen voorbestemd is. James combineert excellent zeemanschap met expertise in de cartografie. Het levert hem jaren later de opdracht op om onbekende gebieden te gaan exploreren. Hiermee wordt hij een van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis.

De biografie van dergelijke historische figuur spreekt voor zich. Het komt erop aan om bij de kern van het verhaal te blijven en dit alles netjes in een aantal pagina's te gieten, zonder dat het al te belerend wordt. Of erger nog... een opsomming van feiten. Laurent-Frédéric Bollee (bekend van De Pijl van Nemrod en De Bom) voelt dit zeer goed aan en laat de lezer het avontuur bij mondjesmaat mee volgen. Op tijd en stond krijgen we een flashback te zien waarbij we kennismaken met de mens achter de onverschrokken ontdekkingsreiziger.

Dit alles wordt realistisch en met oog voor detail in beeld gebracht door de Italiaanse tekenaar Federico Nardo. Voorzien van een moderne inkleuring krijgen we een frisse strip die het leven van James Cook op bevattelijke wijze en voor een breed publiek toegankelijk maakt. Een kort, maar zeer informatief dossier vormt de kers op de taart.

We kijken alvast uit naar het tweede deel, waarin nog onbekende gebieden op James Cook liggen te wachten!

JACKY CORNELIS

Reeks
James Cook
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
biografie
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 19,95