Orks & Goblins 8: Snuffel

Tekenaar(s)
Giovanni Lorusso
Scenarist(en)
Olivier Peru
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Schattige naam, afgrijselijk wezen

Orks en Goblins zijn van de smerigste wezens in het fantasy-universum. In The Lord of the Rings neemt je zin in popcorn af wanneer je de schepsels ziet. In games zoals Runescapelijken ze al iets schappelijker in de omgang. Lijken, want ook daar zijn het venijnige ventjes. In de wereld van Arran worden ze ook niet bepaald schattig afgebeeld, maar de titel van het achtste Orks & Goblins-album klinkt wel zo.

Ylack is Goblin-taal voor "Snuffel". Zijn kroost werd genadeloos afgeslacht toen hij nog jong was en sindsdien is hij het huisdier van de overwinnaars. Nyrrad neemt het groene beestje gevangen en richt hem af als jachthond. De dorpelingen bekijken Snuffel met de nodige argwaan, maar hij wint al snel het vertrouwen met zijn uitmuntende reukvermogen. Wanneer Nyrrad en zijn trawanten weet krijgen van een schat in een bergengrot, gebruiken ze Snuffel maar al te graag als spoorzoeker.

Snuffel is een album dat je doet nadenken over de thema's van blindelings vertrouwen en verandering. Zijn sommige wezens in se kwaadaardig of kan je er nog iets van maken? Het verhaal leest vlot weg en laat zich niet kennen door ellenlange tekstkaders. Gelukkig, want des te meer plaats is er voor Giovanni Lorusso's tekenwerk. De contouren van de personages zijn dikker dan we gewoon zijn, maar dat heeft iets charmants. Ook de keuze voor zwarte vertelkaders met witte tekst als verteller passen in het plaatje, want die Goblins blijven een duister kantje hebben, afgericht of niet. Ook de manier waarop hij Snuffel afbeeldt, komt sterk uit de hoek. De Goblin blijft de looks hebben van een rauwe bandiet en dat maakt het contrast met zijn voorbeeldig lijkende gedrag des te groter.

Wat het verhaal betreft, schotelt Olivier Peru meteen actie voor en zorgt hij voor voldoende afwisseling. Wanneer we even lijken af te dwalen, versnelt hij in zijn verhaal en wanneer we het gevoel hebben dat het album té vlot leest, duwt hij het rempedaal even in en last hij een rustmoment in. Peru heeft de touwtjes in handen, dat is duidelijk. Logisch, want hij wordt beschouwd als een van de grondleggers in het Arran-universum. Deel 8 is dus een aangename kennismaking met Snuffel, die al bij al niet zo schattig is als zijn naam doet uitschijnen.

SEPPE COOLS

Reeks
Orks & Goblins
Deel
8
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
fantasy
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95