Buck Danny Origins 1: De Piloot met de Gebroken Vleugel

Tekenaar(s)
Giuseppe De Luca
Scenarist(en)
Yann
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Een Buck te veel

Terwijl de volwassen Buck Danny in het hedendaagse tijdperk rondvliegt in de modernste toestellen, vliegt de "classic" Buck Danny nog rond in de jaren 1950. Een held in twee tijdperiodes dus. Als je deze onwaarschijnlijkheid in de tijdsprong vergeet zijn beide series prima te volgen. Maar klaarblijkelijk is er uit commercieel oogpunt nog niet genoeg over Buck Danny verteld. Daarom verschijnt er nu een tweeluik dat ons meer informatie belooft over de oorsprong van Buck Danny.

Behalve dat de band met zijn vader niet optimaal was, dat het gezin financiële zorgen kent en Buck een jonger broertje heeft, wordt er weinig nieuws verteld. De rest van het verhaal vertelt hoe Buck na de aanval op Pearl Harbour terug naar het front gaat en gevangen wordt genomen door een Japanse onderzeeër. Op een onwaarschijnlijke manier weet hij te ontsnappen en een aanslag te voorkomen.

Waar Jean Van Hamme een geslaagde poging deed om de familiehistorie van Largo Winch te vertellen in Het Fortuin van de Winczlavs laat Yann deze mooie kans voorbijgaan. Het personage van Buck Danny heeft al jarenlang het beeld van een bordkartonnen held en nu was er kans om Buck beter te leren kennen. Het verhaal is net zo oppervlakkig als het personage en nergens ontstijgt het de middelmaat. Wanneer een zwak scenario gecompenseerd wordt door goede tekeningen, troosten we ons nog met de visuele kwaliteit en nemen we het verhaal soms voor lief. Maar Giuseppe De Luca is beduidend de minste Buck Danny-tekenaar sinds jaren. Verwacht geen details als bij Gil Formosa of de retrostijl uit de Classic-reeks. De details zijn minder. Personages en achtergronden zijn allemaal net minder dan gewoonlijk.

Het uitgangspunt om meer over Buck Danny te vertellen, steunen we van harte. Nu we het album echter hebben gelezen, vinden we het vooral een Buck Danny te veel. De piloot heeft een gebroken vleugel en wij een gebroken verwachting.

DAI HEINEN

Reeks
Buck Danny Origins
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
luchtvaart
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
softcover
€ 8,99
hardcover
€ 16,95
luxe met linnen rug en gesigneerde prent (150 exemplaren)
€ 65,00