Terug naar overzicht

Nottingham 1: Het Losgeld voor de Koning

Tekenaar(s)
Benoît Dellac
Scenarist(en)
Vincent Brugeas
Emmanuel Herzet
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Duister sfeertje met dynamisch realisme

1192, Richard Leeuwenhart, koning van Engeland, werd op de terugweg van zijn kruistocht gevangengenomen en tegen betaling van een enorm losgeld vastgehouden. Wanneer zijn broer, Jan zonder Land, dit te weten komt, ziet deze zijn kans om het koninkrijk over te nemen. Om dit te bewerkstelligen, is echter geld nodig, veel geld. De enige manier om dat te verkrijgen, is op de rug van de Engelse onderdanen. Onder het mom dat het geld dient om zijn broer vrij te kopen, worden de sheriffs van Engeland onder druk gezet om astronomische bedragen te verzamelen. Zo ook in Nottingham, waar William, de sheriff, met tegenzin extra belastingen heft. De overwegend Saksische bevolking van Nottingham heeft echter genoeg van de Normandische uitbuiting en enkelen onder hen, onder leiding van de stoere Marian, besluiten een guerrillaoorlog te voeren. Als bij wonder blijkt William meer dan sympathie voor de opstandelingen te koesteren. Wanneer Hugh de Morville met het geld voor Jan zonder Land vertrekt vanuit Nottingham is het tijd om in actie te komen. Wie is vriend, wie is vijand, en houdt de alliantie stand?

Het was een tijdje geleden, maar met Nottingham krijgen we alweer een adaptatie van de legende rond Robin Hood voorgeschoteld. Wat is feit en wat is fictie? Allereerst schetsen de scenaristen Vincent Brugeas en Emmanuel Herzet een vrij accurate context. In 1066 versloeg Willem de Veroveraar de Saksische koning Harald bij Hastings, waarna hij koning van Engeland werd. Het duurde echter niet lang of er ontstonden opnieuw Saksische opstanden die hardhandig neergeslagen dienden te worden. Deze toestand was echter onhoudbaar. De Normandische vorst en zijn nakomelingen lieten verspreid over Engeland burchten bouwen die hun macht moesten etaleren. Plaatselijke sheriffs dienden de orde te bewaren, recht te spreken en belastingen te innen. Zo ook in Nottingham... Honderddertig jaar later is dit nog steeds het geval. Normandische heren zwaaien de plak. Ook de intriges rond de Engelse kroon zijn authentiek. Met Richard Leeuwenhart in een Duitse cel ligt voor Richards broer Jan zonder Land de weg naar de troon open. Met de steun van de Franse koning moet dit lukken.

Vanaf dit punt in de geschiedenis wordt feit fictie, en krijgen we een versie die op enkele punten toch wel breekt met het alom gekende Robin Hood-verhaal. Allereerst is hier Marian de kern van het verzet tegen de Normandische heren. Gesteund door William, de sheriff van Nottingham en tevens de verpersoonlijking van Robin Hood. Het is echter niet allemaal peis en vree, want de spanningen tussen Saksisch en Normandisch bloed blijven voor wederzijds wantrouwen zorgen. Het eerste deel van Nottingham is op zijn minst intrigerend en origineel te noemen. Er werd veel tijd en zorg gestoken in een langzame opbouw en het scheppen van context die later ongetwijfeld nog van pas zullen komen.

Het tekenwerk van Benoît Dellac deed ons spontaan denken aan dat andere middeleeuwse epos, Het Derde Testament. Een heerlijk duister sfeertje met dynamisch realisme. Hoe zeer we ook recentere Robin Hood-filmadaptaties appreciëren, zijn we vooral ook zeer gelukkig dat we geen Kevin Costner- of Russell Crowe-vehikel voorgeschoteld krijgen.

Deze Nottingham is een eerste deel en voelt ook helemaal als dusdanig aan. Scenaristen, tekenaar en inkleurder leveren hun visitekaartje af. Hier en daar wordt bovendien al eens stevig op het gaspedaal geduwd. Van hieruit mogen de duivels verder ontbonden worden want de kick smaakt naar meer!

JACKY CORNELIS

Reeks
Nottingham
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
geschiedenis
Prijs
softcover
€ 8,50
hardcover
€ 16,95
Terug naar overzicht