Terug naar overzicht

Ondanks Alles

Tekenaar(s)
Jordi Lafebre
Scenarist(en)
Jordi Lafebre
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum
februari 2021

Ondanks alles, helemaal zoals het hoort

We beginnen deze bespreking ietwat atypisch om twee redenen. Enerzijds vallen we meteen met de deur in huis en stellen we boud dat we met Ondanks Alles nu al, begin februari, een grote kanshebber ontdekten voor album van het jaar. Anderzijds gaan we bijzonder weinig prijsgeven over de inhoud van dit prachtverhaal. Ondanks Alles haalt een groot deel van zijn sterkte uit z'n unieke opbouw en we willen het gevaar niet lopen iets voortijdig te onthullen. We lossen enkel dit: de levens en gedachten van twee gepensioneerden lopen opvallend samen en toch ver uiteen. Hoe dat komt, wordt verwoord en verbeeld in een verhaal dat vertrekt aan het eindpunt en beweegt naar het begin ervan. Stapsgewijs, in hoofdstukken, en niet altijd chronologisch, dus houd je aandacht erbij. Maar we durven je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid voorspellen dat je verrast zal zijn en dit one-shot zal neerleggen met een voldaan waaw-gevoel. Misschien niet zozeer door het wat, maar wel door het artistieke hoe van dit werk.

Dit album behandelt een voor velen herkenbaar gevoel en dus had dit verhaal evengoed een wat kleffe clichéstrip kunnen worden. Maar dat is het hoegenaamd niet. Ieder hoofdstuk bevat voldoende verrassingen om allesbehalve klef of cliché te zijn. Eigenlijk is dit verhaal een puzzel, waarvoor je herkenbare puzzelstukjes in schijnbaar willekeurige volgorde aangereikt krijgt, om aan het einde toch een tafereel te bekomen dat anders, verrassender en grootser is dan je verwachtte.

De grootste troef van Ondanks Alles is dus zijn opbouw. Daarmee bewijst Jordi Lafebre, die voornamelijk gekend is van zijn dromerige tekeningen in Mooie Zomers, dat hij de kneepjes van het scenaristenvak absoluut onder de knie heeft. Meer nog, we durven zelfs beweren dat hij aan het einde van zijn carrière om dit album zal herinnerd worden, meer nog dan om zijn knappe samenwerkingen met Zidrou.

Hoe vol we ook zijn van de aparte opbouw van Ondanks Alles, die zie je natuurlijk pas bij het openslaan van het album. Aanvankelijk was het de prachtige cover die ons enthousiasmeerde. Het zicht op de brug, met de weerspiegeling ervan in de regenplas, de hartvormige samensmelting van de twee paraplu’s, de duidelijk zichtbare wind. In één beeld wordt de sfeer van het hele album gevat. Het niveau binnenin is even hoog en bovendien aangenaam constant. In Frankrijk scheert dit one-shot van Lafebre hoge toppen. Iets zegt ons dat dit taalgebied even enthousiast zal zijn.

In het Frans verscheen dit album bij Dargaud. De Nederlandstalige tak van Dargaud valt onder Standaard Uitgeverij, en nu het label Blloan niet meer bestaat, verschijnt dit one-shot raar genoeg niet gewoon met het logo van Dargaud op de cover, maar onder dat van Standaard Uitgeverij. Al valt dat waarschijnlijk pas op wanneer de geschenkverpakking van dit ideale Valentijncadeau is verwijderd.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
Ondanks Alles
Pagina's
152
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Terug naar overzicht