De Autoreportages van Margot: Modellen met Stijl

Tekenaar(s)
Frank Leclercq
Scenarist(en)
Olivier Marin
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Degelijke toevoeging

In dit buitenreeksalbum van De Autoreportages van Margot gaan we terug naar het autosalon van Parijs in 1934. De autoproductie tussen de twee wereldoorlogen boomt en op het autosalon wordt de toekomstige Traction 22 gepresenteerd, maar het gaat constructeur Citroën niet voor de wind. Het nieuwe model krijgt te maken met talloze problemen. In de Quai de Javel (de vroegere weg en kade langs de Seine waar de Citroën-fabrieken tussen 1915 en 1974 gevestigd waren) is men op zoek naar een oplossing om het tij te keren. Er wordt een elegantiewedstrijd op poten gezet waarbij favoriet Margot te duchten concurrentie krijgt van een gemene rivale. Op de koop toe is het de bedoeling dat de dames het ook in een snelheidswedstrijd tegen elkaar moeten opnemen. Maar niets is wat het lijkt...

De Autoreportages van Margot vonden we bij de eerste albums een erg vermakelijke stripreeks waarin interessante geschiedenis over auto's werd gecombineerd met boeiende detectiveverhalen en een sterke heldin in de hoofdrol. Nadat de begaafde tekenaars Emilio Van Der Zuiden (deel 1-2) en Callixte (deel 3-4) sierlijk getekende albums in een Klare Lijn afleverden, bleek scenarist en assistent-tekenaar Olivier Marin een maatje te klein om in hun voetsporen te treden toen hij alleen achter het stuur zat voor deel 5. Voor Modellen met Stijl kon hij gelukkig rekenen op weer een andere tekenaar. Hoewel we van Frank Leclercqs overige stripwerk nog niet te veel onder de indruk waren, ligt zijn stijl voor dit nieuwe album ons wel. Zonder nodeloze details, amper aandacht voor decors, maar met een grote duidelijkheid voor emoties slaagt hij erin een complexloos verhaal te illustreren dat nog steeds over mensen gaat in plaats van louter de historische wagens waarvoor de stripreeks werd uitgevonden. Margot beweegt zich als een pin-up op lang vervlogen kalenders, maar vooral wanneer ze zich kwaad maakt, is ze op haar geloofwaardigst. De inkleuring had wat meer retro mogen ogen in plaats van vlak Photoshopgebruik met luie en misplaatste effectjes.

Al bij al is dit een degelijke toevoeging in de wereld van Margot. Het moet het wel afleggen tegen een andere productie van Olivier Marin: de prima vertelde en ook knap getekende De Avonturen van Betsy (over het nichtje van Margot). Van Marins hand verscheen onlangs ook de stripbiografie Jo Siffert, getekend door Michel Janvier. Een snelle doorbladering van de saai getekende en met veel te veel tekst voorziene pagina's deed ons al ongeïnteresseerd afknappen. Het kan niet altijd raak zijn.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Autoreportages van Margot
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
met A3-kunstdruk
€ 19,95