Tanguy en Laverdure: Speciale Editie

Tekenaar(s)
Albert Uderzo
Dominique Héloret
Yvan Fernandez
Gilles Laplagne
André Le Bras
Matthieu Durand
Sébastien Philippe
Scenarist(en)
Jean-Michel Charlier
Jean-Charles Kraehn
Patrice Buendia
Eric Corbeyran
Frédéric Zumbiehl
Fred Duval
Francis Bergèse
Uitgeverij
Arboris
Verschijningsdatum

Positieve uitzondering

Hommagealbums, speciale edities, jubileumuitgaven, zodra er een reden is om voor een goedlopende reeks een extra uitgave op de markt te brengen, zullen de uitgeverijen hun slag slaan. Geef ze eens ongelijk, het zijn immers commerciële bedrijven en zolang de lezers de strips kopen, zullen deze edities blijven bestaan.

Dat het niet altijd even kwalitatief hoogstaand is, moge duidelijk zijn, maar er zijn ook positieve uitzonderingen. Hoewel we er drie jaar op moesten wachten — Arboris is niet de snelste uitgever en ze geven vaak de voorkeur aan nieuwe reeksen in plaats van de lopende beter bij te houden — is deze speciale editie van Tanguy en Laverdure meer dan de moeite waard. In 2019 verscheen deze uitgave in het Frans ter ere van het zestigjarige jubileum van de Franse collega’s van Buck Danny. Net als Buck en consorten hebben ze dezelfde creatieve vader, Jean-Michel Charlier, maar toch verschillen ze genoeg om beide reeksen boeiend te kunnen houden.

In deze speciale editie staan op 96 pagina's acht voorheen onuitgegeven verhalen door twaalf tekenaars en scenaristen. Ze spelen zich af tussen 1959 en de huidige tijd en ze geven soms een bijzonder inzicht in de achtergronden van de twee piloten. Aan de verhalen is meegewerkt door een grote groep Franse stripmakers: Jean-Charles KraehnYvan FernandezFred DuvalEric CorbeyranAndré Le Bras, Patrice BuendiaFrédéric ZumbiehlMatthieu Durand, Sébastien PhilippeFrancis BergèseDominique Héloret en Gilles Laplagne. Elk verhaal wordt telkens gevolgd door een kort uitgebreid geïllustreerd dossier over de in de strips voorkomende vliegtuigen. Onder andere de Mirage lll, de SMB2 en de Caracol worden toegelicht. En er is speciale aandacht voor de Jaguar en de foto van diens bewapening, waaronder een strategisch kernwapen.

Het eerste verhaal, De 1 April grap, is van René Uderzo en René Goscinny en opvallend genoeg is het nog nooit in een integrale editie opgenomen. Wat het extra knap maakt, is dat Uderzo zijn Asterix-stijl combineert met de meer realistische stijl voor Tanguy en Laverdure. De vaders van Michel en Ernest hebben elkaar ook ooit ontmoet, lees hiervoor het tweede verhaal. Tanguy en Laverdure "Classic"-tekenaar Matthieu Durand staat in voor een verhaal dat zich afspeelt in 1959, en Fred Duval plaatst het zijne drie jaar later in de tijdlijn. Het verhaal van Francis Bergèse speelt zich af tussen de albums De Zwarte Engelen en Bestemming Stille Zuidzee. Als alle speciale albums en hommage-edities zo goed zijn, hopen we dat er nog veel volgen.

DAI HEINEN

Reeks
Tanguy en Laverdure
Pagina's
96
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
luchtvaart
Extra
korte verhalen
Prijs
softcover
€ 11,95
hardcover
€ 21,95