Outlaws 1: Het Torenkartel

Tekenaar(s)
Éric Chabbert
Scenarist(en)
Sylvain Runberg
Uitgeverij
Microbe
Verschijningsdatum

De onderbroek in je bilspleet

2279. De aarde is al een tijdje lid van de grote confederatie. Maar op de blauwe planeet moet je niet blijven als je het goed wil hebben. Het beloofde land is de planeet Kessmo. Daar raak je niet zomaar binnen. Kristina Swany wil als eerste mens voet zetten in dit El Dorado. Ze gaat scheep met een smokkelbende die haar samen met andere illegale vluchtelingen in een container op een cargovlucht krijgt. De smokkelaars slagen erin hun lading door de douane te krijgen. Ze is vrij. Ze zijn vrij. Maar de immigranten worden eerst gedumpt in een soort boerderij waar gigantische permapoden grazen. Deze beesten worden er gehouden door het Torenkartel, een van de vele maffiaclans die Kessmo rijk is. En dan komt de koude douche voor Kristina en haar lotgenoten. Om de onverwachte extra kosten van hun overtocht te betalen, moeten de illegalen zes maanden werken op de boerderij. Hun taak is het kostbare vet van de huid van de reusachtige permoden te schrapen. Dit vormt immers de grondstof voor veelgevraagde geneesmiddelen. Er is echter één kleine b-mol. Van het vet moet je hallucineren waardoor de meeste rassen het maar enkele weken volhouden. Na één dag staat Kristina al onder de blaren.

In 2006 schiepen Serge Pellé en Sylvain Runberg hun wondere sf-wereld van Orbital. Amper acht albums zagen we sindsdien, maar die zijn van een superieure kwaliteit. Orbital is de waardige opvolger van Ravian. Onversneden topklasse. Maar het verschijningsritme wordt door de polsproblemen van Pellé steeds trager. Om de reeks in de aandacht te houden, is er nu de spin-off Outlaws, die je perfect los van de hoofdreeks kan lezen. Scenarist Runberg (Zaroff, Millennium, Heroveringen,...) pakt uit met een vlot lezend, maar weinig verrassend introductiedeeltje.

Tekenaar Eric Chabbert (Shadow Banking is de wat verrassende tekenaar. Moeiteloos maakt hij zich de sf-wereld eigen. De bonte bevolking, de grijze inkleuring, de uitgewerkte decors, het space-operasfeertje,... Je voelt je direct thuis. We willen echter niet de onderbroek zijn die in je bilspleet kruipt, maar we kunnen er niet onderuit: Eric Chabbert is Serge Pellé niet. De Fransman mist die vonk grafische genialiteit die Orbital tot een topreeks maakt. Het is geen Champions League meer, maar deze Europa League is voorlopig ook niet slecht.

Outlaws is een welgekomen nevenreeks van Orbital. Nog wat peper en zout erop en we kunnen weer watertanden.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Outlaws
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 21,95