Wilusa: De Laatste Uren van Troje

Tekenaar(s)
Benjamin Blasco-Martinez
Scenarist(en)
Mikael Coadou
Uitgeverij
Microbe
Verschijningsdatum

De val van twee rijken

Wilusa is het vijfde album in de collectie Vizier van Microbe. In deze collectie verschijnen alleen one-shots in uiteenlopende genres. Dit keer krijgen we een verhaal uit de Griekse mythologie voorgeschoteld. Niet bijster origineel, zou je denken, maar dit verhaal heeft wel een originele twist.

Wilusa is in de Hettitische teksten een van de staten van Klein-Azië. Men neemt thans aan dat de staat Wilusa dezelfde is als het Homerische Troje.  We krijgen niet alleen het verhaal van het paard van Troje en de neergang van de trotse stad voorgeschoteld, terzelfdertijd biedt dit verhaal een inkijk in het begin van de ondergang van het Hettitische rijk. Troje lag geprangd tussen de Griekse en Hettitische beschaving en had misschien wel een samenwerkingsverdrag met de Hettieten. Moeten de Hettieten de Trojanen ter hulp komen of komt het hen beter uit als beiden elkaar verzwakken? Koning Hattusili III weet niet wat hem het beste zou uitkomen, zeker gezien zijn gezag ook op een lemen troon rust, aangezien hijzelf op discutabele wijze aan de macht kwam. Er worden dan ook heel wat complotten tegen hem gesmeed.

Wilusa verspringt voortdurend tussen de Grieken, die na tien jaar strijd wanhopig op zoek zijn naar een middel om Troje te veroveren, de Trojanen (is het houten paard een geschenk van de goden of eerder een list?) en terug naar Hattusa, de hoofdstad van de Hettieten waar de koning meer bezig is zijn positie te verdedigen dan zijn bondgenootschap na te komen. We krijgen tegelijk de val van twee rijken voorgeschoteld: de val van Troje en die van het Hettitische rijk. De ene val veroorzaakt door de vrees voor hun goden, de andere door de hoogmoed van zijn despotische koning. Om alles beter te kunnen volgen is het niet slecht om eerst het korte dossier op het einde van het album te lezen vooraleer je aan het verhaal zelf begint. Het enige minpunt is dat de grote verhaallijnen te veel los van elkaar lopen. Er is wel een parallel tussen de ondergang van beide steden, maar doordat koning Hattusili besluit om zijn eigen katjes te geselen, en de Trojanen in de steek laat, stopt daar de interactie tussen de twee verhalen. Maar laat dit vooral de leespret niet bederven!

Voor scenarist Mikael Coadou is dit zijn debuut. Hij is leraar Frans en Latijn, dus de Griekse mythologie is voor hem geen onbekend terrein. Hij was altijd al gepassioneerd door historische strips over de oudheid. Zo is hij is fan van De Adelaars van Rome. Na een groepswerk met zijn leerlingen over de Trojaanse Oorlogen kiemde bij hem het idee om een stripverhaal te maken. Hij kende tekenaar Benjamin Blasco-Martinez ook al door een pedagogisch project, en samen waagden ze de sprong.

Het bijna 80 pagina’s tellende album is een mix van avontuur, mythologie, politieke intriges en brutaal geweld, prachtig in beeld gebracht door Blasco-Martinez, de tekenaar van Catamount, een western die ook wordt uitgegeven door Microbe. Hij speelt met de bladspiegel en krijgt van Coadou de nodige ruimte om ons te imponeren met enkele prachtige spreads, zoals het houten paard op het strand of de gruwelijke slachtpartij die de Griekse soldaten aanrichten als ze na tien jaar eindelijk de stad binnen kunnen vallen. Het bloed spat van de pagina’s en de angst staat in de ogen van de ongelukkigen te lezen.

BART BOSTYN

Reeks
Wilusa
Collectie
Vizier
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95