Aquablue 14: Staten-Island

Tekenaar(s)
Reno
Scenarist(en)
Régis Hautière
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
november 2014

De diepe kloof

Het botert al een tijdje niet meer tussen de aarde en de planeet Aquablue. Aardse kolonisten kijken begerig naar de rijke fauna en flora van de planeet en de sfeer tussen hen en de nativeswordt beduidend grimmiger. We volgen de Standard-Island, een Titanicachtige luxecruiser, op zijn maidentrip op Aquablue en we zien dat de polarisatie tussen beide partijen een toppunt bereikt. Bovendien wordt het reuzeschip gekaapt door enkele blauwe rebellen die er niet voor terugdeinzen om extreem geweld te gebruiken.

Sinds Reno en Régis Hautière de reeks hebben overgenomen, ligt het tempo beduidend hoger en hakkentakt het verhaal alle kanten uit. Wij hadden jammer genoeg niet de tijd om de vorige delen in deze reeks te herlezen en zo ontging ons toch wel heel wat kostbare info. Niettemin is en blijft dit een topper in het scifi-genre.

We vragen ons trouwens af in welke mate James Cameron zich voor zijn Avatar heeft laten beïnvloeden door deze Aquablue. Als het alleen om de blauwe mannetjes zou gaan, had hij evengoed de Peyo-erfenis kunnen plunderen, maar zowel de film als de strip zijn een soort van allegorie voor alles wat er fout loopt in deze maatschappij: machtswellust, milieuproblematiek, geldwolverij, oneerlijke noord-zuidverhoudingen,... Ook op de Engelstalige Wikipediapagina laten ze een gelijkaardig ballonnetje op. Cameron beweert dat hij een ruwe versie van het scenario al in 1995 schreef, maar het eerste Aquablue-album dateert ook alweer van 1988...

MARIO STABEL

Reeks
Aquablue
Deel
14
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
sciencefiction