De Kronieken van Amoras 11: Schanulleke

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Scenarist(en)
Marc Legendre
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

De beste Kronieken

Toen we Charel Cambré deze zomer interviewden, zei hij tussendoor enkele keren dat hij bezig was met een heel straf scenario van Marc Legendre voor De Kronieken van Amoras. Dat album, Schanulleke, hebben we net gelezen en Cambré heeft overschot van gelijk. Dit is de beste De Kronieken van Amoras.

In de vorige albums lazen we hoe Sus Antigoon in 1544 de vrijstaat Amoras stichtte. Alles was er peis en vree. Maar Krimson besloot tweedracht te zaaien tussen de Vetten en Mageren van de stad. Hij stuurde via een tijdreis zijn knokploeg naar het idyllische staatje. In een brand stierf de vrouw van de Vette Blaaskop. Alle signalen leiden naar de Mageren. Vandaag, of beter nog in het vandaag van de Amoras-wereld, treffen we Lambik, Jerom, Suske en Wiske aan in een Antwerpse havenkroeg. Bij het naar buiten gaan, verliest Wiske haar voddenpopje Schanulleke. Het begin van het einde, of beter nog het begin van een echt begin.

Charel Cambré is als vanouds enorm in zijn element met deze reeks. Dit blijft snor zitten. Het tijdelijke vertrek van de geniale inkleurder Shirow Di Rosso, die zich even wil toeleggen op de drie kort na elkaar verschijnende albums van Galaxa, werd goed opgevangen door Hamo (de tekenaar van Special Branch en Twee Jaar Vakantie) die zich meer en meer profileert als inkleurder. Het resultaat is een uitstekend album. We zijn persoonlijk geen fan van tijdreisstrips. En laat dit nu net in het DNA zitten van de Amoras-reeks. Maar dit album toont moeiteloos aan dat zelfs dergelijke verhalen uitstekend verteld kunnen worden zonder pretentieus complex te kunnen zijn. De geweldige tekeningen doen de rest.

Het verhaal van Schanulleke is een eerste deel. Bij deze is het tijd voor nog vlug een open en goedbedoelde oproep aan Marc Legendre: “Beste Marc, verknal het alstublieft niet in het volgende deel! Durf het niet, hé! Het is het moment om stripgeschiedenis te schrijven. Met goedbedoelde groeten, Wouter.”

Deze Schanulleke is zonder twijfel de beste De Kronieken van Amoras. Maar of er echt een kei wordt verlegd in de rivier van Willy Vandersteen-strips hangt af van het vervolg. Spannend.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
De Kronieken van Amoras
Deel
11
Pagina's
48 (softcover) • 52 (luxes)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 8,25
luxe met ex libris
€ 65,00
superluxe met ex libris
€ 100,00