Fabels van de la Fontaine

Tekenaar(s)
Rébecca Dautremer
Scenarist(en)
Rébecca Dautremer
Uitgeverij
Davidsfonds
Verschijningsdatum

Reconstruction of the Fables

De viering van de vierhonderdste geboortedag van fabelschrijver Jean de La Fontaine ging in 2021 bij onze zuiderburen met heel wat luisterrijke activiteiten gepaard. Lezingen, bibliofiele edities van zijn werk en zelfs een heuse herdenkingsmunt van 10 euro vielen de man ten deel. Ook deze visuele interpretatie van illustratrice Rébecca Dautremer van zesentwintig van zijn fabels (de een al bekender dan de ander) vond haar oorsprong in dit herdenkingsjaar. De auteur katapulteerde zich in 2020 met haar versie van John Steinbecks Van Muizen en Mensen resoluut naar de eerste plaats in onze jaarlijst en sindsdien hebben we ons een groot deel van haar œuvre aangeschaft. Of ze het nu over prinsessen, yeti’s, bijbels of schattige muizen heeft, steeds weet ze ons met haar tekeningen over de streep te trekken.

Voor deze Fabels (kijk ook even hoe de titel grafisch is uitgewerkt op de cover) hanteert ze diverse stijlen die eerder karikaturaal aandoen en wat grover zijn dan pakweg haar verhalen rond Jacominus Gainsborough. Toch voorziet ze zo de levenslesjes van de La Fontaine van een extra laag maatschappijkritiek, zonder dat die daardoor een belerend vingertje meekrijgen. Jeugdschrijver Ed Franck bouwde een groot deel van zijn carrière op door hertalingen van klassiekers en levert hier een glansprestatie af. Hij weet de fabels net voldoende van de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse gezwollenheid mee te geven, maar houdt het tegelijk toch allemaal heel toegankelijk.

Deze gouden combinatie van tijdloze levenslessen lijkt ons dus een ideale stocking filler te worden voor de komende feestdagen. Rep je dus als een haas (of een schildpad?) naar de dichtstbijzijnde boekhandel en doe er je voordeel mee!

MARIO STABEL

Surf ook naar https://rebeccadautremer.com/accueil

Reeks
Fabels van de la Fontaine
Gebaseerd op
de fabels van Jean de la Fontaine
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
fantasy
geschiedenis
humor
Extra
complete verhalen
Prijs
€ 39,99