Eeuwig Schaak

Tekenaar(s)
Gérard Goffaux
Scenarist(en)
Tome
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Dambordhooligan

De oorlog in Afghanistan woedt keihard en eist massa’s mensenlevens. Het Amerikaanse leger schakelt massaal veel recruiters in om nieuwe soldaten, marines, te zoeken. Zo raakt de knappe sergeant O’Neal aan de praat met een ideaal slachtoffer, ene Malcolm. Of beter gezegd, Malek. Hij bekeerde zich in de gevangenis om bescherming te kunnen genieten. Vandaag is de tweeënveertigjarige Malek opnieuw op vrije voeten. Als zwarte, arme moslim met een strafblad haat hij echter alles waar Amerika voor staat. Geen haar op zijn kale knikker die eraan denkt kanonnenvoer te worden om dit land en haar klotesystemen te verdedigen. O’Neal geeft hem toch haar visitekaartje. Maanden later krijgt Malek een telefoontje van zijn ex. Hij blijkt een dochter te hebben! Zestien jaar is ze vandaag. Maar ze is blijkbaar verdwenen en zijn ex weet waar en voor welk stuk crapuul ze moet tippelen. Malek besluit zijn leven volledig om te gooien en belt O’Neal op. Hij wil tekenen en naar Afghanistan gaan! Maar voor hij zijn militaire opleiding aanvangt, rijdt hij samen met zijn hoogbejaarde, Joodse schaakvriend Birke van New York naar Vegas. Eerst wil hij zijn dochter zien. Intussen blijkt Malek het ideale profiel te hebben voor de marketingdienst van het leger. Zwart, gespierd en op zoek naar erkenning en respect. Hij wordt uitgekozen om een nationale held te worden. Hoe dit afloopt, lees je al op de eerste pagina’s van de strip.

Inderdaad. Het begin is het einde. Scenarist Philippe Tome (Soda, Robbedoes en Kwabbernoot, De Kleine Robbe,...) maakt het ons niet gemakkelijk met zijn laatste scenario vóór zijn onverwachtse overlijden in 2019. Hij knutselt en puzzelt volop met zijn nochtans rechtlijnige roadmovie. Dit kon een geweldige mix van zijn eigen De Weg naar Selma en de wraakfilm Taken zijn, maar beide aspecten worden helaas onvoldoende uitgewerkt. Tome wil gewoon te veel voor te weinig pagina’s. Hierdoor strandt het verhaal in veel goede bedoelingen en vergeet het ons knock-out te slaan. Maar wie zijn wij? Bij onze zuiderburen gaan de recensies losjes door het dak. Wij raken maar niet verknocht aan de hele opzet. Het kan verkeren.

Nochtans zijn de tekeningen van Gérard Goffaux (Max Faccioni) om van te smullen. De Brusselaar koos voor zijn comebackstrip voor een gitzwarte stijlvariant van Niklos Koda. De truc met de zwarte pagina’s die Tome ook al liet toepassen voor zijn meesterlijk drieluik Hard tegen Hard en zijn controversiële, laatste Robbedoes-album Als in een Droom..., doet het ook hier. Je volle aandacht wordt gezogen naar de prima tekeningen. De prima sepia-inkleuring van Redj maakt het grafische plaatje helemaal af.

Eeuwig Schaak doet er alles aan om ons met een gambiet helemaal schaakmat te zetten, maar vergeet dat we liever dammen.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Eeuwig Schaak
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 21,95