De Wraak van Zaroff

Tekenaar(s)
François Miville-Deschênes
Scenarist(en)
Sylvain Runberg
Uitgeverij
Le Lombard
Verschijningsdatum

Welke plaats in de top-10?

De mythische jager Zaroff is gelukkig weer terug. Ruim 90 pagina’s mogen we weer genieten van het geweldige tekenwerk van de Canadees François Miville-Deschênes en een puik scenario van de Fransman Sylvain Runberg. De Wraak van Zaroff is een vervolg op Zaroff en verschijnt ook deze keer in de kwaliteitscollectie Getekend van uitgeverij Le Lombard.

In het eerste deel ging de dochter van een Ierse maffiabaas op jacht naar Zaroff op diens eigen terrein. Beide kampen moesten offers brengen in deze onvervalste mensenjacht, maar Zaroff wist te ontsnappen en we zagen hem richting zijn nieuwe vaderland vertrekken. Daar lonkte een nieuw jachtterrein voor deze mensenjager met soms perverse eigenschappen. Eigenlijk is Zaroff een onvervalste bad guy, maar het knappe aan het scenario van Runberg is dat we toch een vorm van sympathie voelen voor de man die de eigenschappen van beul, jager en familieman combineert in één persoon. Door deze complexe eigenschappen is Zaroff een intrigerend figuur met diepgang die je niet zou verwachten. In zijn nieuwe thuisland gaat hij onverminderd verder met zijn favoriete hobby. Onderzoekers van het Amerikaanse leger zitten hem echter op de hielen. Ze worden aangevoerd door de enige man die Zaroff ooit heeft weten te verslaan: de bekende jager Sanger Rainsford. In het eerste deel had hij slechts een kleine bijrol, deze keer is zijn inbreng een stuk groter. Zaroff wordt gedwongen om terug te gaan naar zijn geboorteland Rusland om een oude vriendin op te sporen. Zij werkt nu als onderzoeker voor een Russisch instituut dat werkt aan een eigen atoombom. Wat deze nieuwe mensenjacht in een vijandige omgeving extra complex maakt, is dat ze naar Moskou moeten dat belegerd wordt door de nazi’s. En ook deze hebben hun eigen jager die de jacht inzet op de gevreesde Zaroff. Er volgt een kat- en muisspel met soms gruwelijke taferelen die de wreedheid van de mens (opnieuw) benadrukken. Nee, deze Zaroff is opnieuw niet bedoeld voor mensen die een actiestrip overslaan.

Grafisch gezien toont Miville-Deschênes opnieuw zijn exceptionele kwaliteiten als realistisch tekenaar. Na zijn andere vertaalde reeksen Millennium en Heroveringen toont hij ook met het tweede deel van Zaroff aan terecht thuis te horen in de top van het realistische genre. Wel raden we je aan om het eerste deel van Zaroff opnieuw te lezen. Lucky you als je het zelfs nog moet ontdekken. Dan waardeer je dit uitmuntende tweede deel nog beter dan wanneer je alleen het voorgaande album zou lezen.

We lezen ieder jaar genoeg strips, maar twee losse kleppers als Zaroff ontdekken we niet ieder jaar. Eind van het jaar gaan we Zaroff zeker terugzien, de vraag is welke plek in onze striptop-10. Podiumplek lijkt zeker, alleen nog de vraag hoe hoog op de trede van succes van 2023.

DAI HEINEN

Reeks
De Wraak van Zaroff
Collectie
Getekend
Pagina's
88
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 21,99