Een Paus in de Geschiedenis 4: Alexander VI - De Heerschappij van de Borgia's 1/2

Tekenaar(s)
Alessio Lapo
Scenarist(en)
Simona Mogavino
Bernard Lecompte
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Complex

Na drie pauselijke delen over Petrus, Leo de Grote en Johannes Paulus II doet de naam Alexander VI misschien niet direct een paasklok klingelen. Tot al snel duidelijk wordt dat de echte naam van Alexander Rodrigo Borgia luidt... Die beruchte familie heeft doorheen de jaren een niet zo koosjere reputatie weten op te bouwen, al is het na vijf eeuwen al lang niet meer duidelijk wat er nu feit en fictie is. Zo schetste onder andere Victor Hugo’s theatertekst over dochter Lucretia niet zo’n flatteus beeld over de familie en dat imago is zeker blijven hangen. Zo was de dame in de jaren 1970 nog eenenzestig delen lang het favoriete lijdend voorwerp in de erotische reeks Lucrèce van uitgeverij Elvifrance en maakten Alejandro Jodorowsky en Milo Manara enkele jaren geleden ook nog een vierdelige reeks over de dynastie van de Borgia’s. En dan zouden we de tv-serie The Borgia’s met de übercoole Jeremy Irons in de rol van Rodrigo nog haast vergeten.

In deze versie van Simona Mogavino is er gelukkig iets meer ruimte voor nuance, maar zij heeft dan weer wat problemen om alle politieke manœuvres en gekonkel in een bevredigend scenario te gieten, ook al krijgt deze paus nog een tweede album te zijner beschikking. Af en toe lijkt er iets aan het ritme van de strip te schorten omdat de auteur nog een gortdroog feit in het verhaal moet smokkelen. Het afsluitend dossier vormt hier dan ook een verplichte appendix als je echt iets van deze strip wil opsteken. Alexander VI was immers een poppenspeler en intrigant die steeds zijn familie op de eerste plaats zette, maar ook een complexe man die doorhad dat er een nieuw era aangebroken was en komaf wilde maken met de middeleeuwse wereldorde.

Het volgende album in deze conceptreeks zal over Pius XII handelen, de paus die tijdens de Tweede Wereldoorlog de katholieke kerk leidde, maar niet echt met een onberispelijk blazoen uit deze periode is gekomen. En zo is onze interesse toch weer gewekt!

MARIO STABEL

Reeks
Een Paus in de Geschiedenis
Deel
4
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
drama
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik met dossier
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95