Terug naar overzicht

De Wereld Voorbij

Tekenaar(s)
Timothée Leman
Scenarist(en)
Timothée Leman
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Alleen op de wereld

Heli zal de wereld niet veroveren. De schuchtere jongen aardt het best in het warme nest dat zijn familie hem geeft. Maar de jongste tijd is het land, ja zelfs de wereld, onrustig. Overal verschijnen enorm felwitte lichttorens die tot in de hemel reiken. En waar zo’n toren opduikt, verdwijnen alle mensen die in de buurt wonen. Als Heli op een morgen wakker wordt, is het huis verlaten. Zijn vader en zijn zusje zijn gewoon weg. Iedereen in het dorp is verdwenen! Hij is helemaal alleen. In de verte ziet hij een gigantische, heldere lichtzuil. Maanden of misschien zelfs jaren later raapt Heli al zijn moed bijeen. Hij verlaat de veilige, maar stilaan vervallen cocon van zijn huis.  Hij vertrekt naar de grootste toren die hij ziet. Hopelijk vindt hij daar het antwoord op al zijn vragen. De wereld rondom hem is leeg. De fauna en flora hebben de straten heroverd. In een verlaten treinstel vindt Heli een oude smartphone. Hij steekt hem aan. De batterij werkt nog! Al snel wordt de helptoets van de lokale Siri zijn enige gids, opvoeder en zelfs vriend. Maar ook volle batterijen raken ooit leeg. En weldra is de jonge tiener weer alleen op de wereld.

De Wereld Voorbij is het aardige debuut van de jonge Fransman Timothée Leman. Zijn Alleen-verhaal voelt initieel door enkele aannames en deus ex- machina’s wat geforceerd aan. Ook de klassieke clichés (de boze gemuteerde dierenwereld, is hij wel alleen?, de Cast Away-gesprekken met zijn digitale Wilson) schuwt hij niet. Toegegeven, het is een debuut van een jonge kerel, maar een strenger klankbord of redactie was hier wel op zijn plaats geweest. Gelukkig is het verhaal heel vlot verteld, speelt hij heel straf met stiltes een heeft het album een machtig ritme. Heel tof is dat Leman zijn opgroeiverhaal in een vernielde wereld haast dromerig naïef benadert. Ook dit vloekt met elke realiteit, maar het is wel verfrissend. De absolute troef van De Wereld Voorbij zijn echter de grijs-bruine tekeningen. Leman heeft een okselfrisse stijl die wat aanleunt bij een van onze helden, Tony Sandoval. Ja, de Fransman kan tekenen en zal ons nog verrassen!

De Wereld Voorbij is een magisch post-apocalyptisch verhaal dat balanceert tussen angst en droom. Maar het is vooral een geslaagde kennismaking met een heel beloftevolle tekenaar. Knap debuut.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
De Wereld Voorbij
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95
Terug naar overzicht