- ‹ vorige
- volgende ›
- 788 van 1,728
Boris Vian 1: Ik Zal Spuwen op Jullie Graf
Bruut
Deze Ik Zal Spuwen op Jullie Graf is een stripadaptatie van de gelijknamige roman van Boris Vian uit 1946. Naast romancier was deze Vian onder andere ook een gevierd chansonnier en jazztrompettist met een redelijk grote aanhang in het naoorlogse Frankrijk. De man overleed al op 39-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens de première van de door hem verguisde verfilming van deze roman. Hij publiceerde het boek trouwens onder het pseudoniem Vernon Sullivan en deed zich aanvankelijk voor als de Franse vertaler van deze Amerikaanse roman noir. Het boek werd al snel in de ban geslagen omwille van de nogal expliciete seks- en geweldscènes en dit leverde de auteur niet alleen een proces en een gevangenisstraf, maar ook heel wat publiciteit op.
Alles draait hier om de enigmatische Lee Anderson. Met zijn laatste centen vestigt hij zich in het onooglijke stadje Buckton, waar hij een job aangeboden kreeg in de lokale boekhandel. Geleidelijk ontpopt hij zich tot lokale dekhengst en drankleverancier. Met zijn imponerende fysieke verschijning en radde tong weet hij heel wat lokale deernen het bed in te praten (of de zetel of de rivieroever...). Toch lijkt er zich al vanaf de eerste pagina's een donkerdere verhaallijn op de achtergrond af te spelen en heel geleidelijk geeft Anderson zijn intrigerende geheimen prijs, met een rauwe apotheose als afsluiter. Al hebben we de indruk dat Jean David Morvan soms wat bochten afsnijdt in het scenario, het verhaal dendert voort als de Nash Metropolitan uit de beginscène en laat je met een wee gevoel in de maag achter. Nergens wordt er iets verbloemd, iets wat we in een wereld waar de toenemende politieke correctheid het gezond verstand weleens in de weg staat, niet meer gewend waren.
De tekeningen worden verzorgd door het trio Rey Macutay, Rafael Ortiz en Richard Yen (Scietronc), namen die niet direct veel hells bells doen rinkelen, maar hier degelijk en sfeervol werk afleveren. Op het einde krijg je nog enkele snippets van krantenartikelen en covers om de historie achter het boek te schetsen.
Dit album is met voorsprong het bruutste dat we de afgelopen jaren gelezen hebben, dus we kunnen ons voorstellen dat het geen allemansvriend zal zijn. Wij gingen eigenlijk ook pas overstag nadat we wat achtergrondinfo opgezocht hadden en het album een tweede keer lazen. Laat je trouwens niet leiden door de prominente 1 die op de cover prijkt, het gaat hier wel degelijk over een one-shot. De nummering slaat op de vier Vernon Sullivan-boeken van Boris Vian die uitgeverij Glénat in de loop van 2020 in stripvorm uitgaf en waarvan Daedalus nu de Nederlandse vertaling op zich heeft genomen.
MARIO STABEL
- ‹ vorige
- volgende ›
- 788 van 1,728