Boris Vian 2: De Dood Steekt in Hetzelfde Vel

Tekenaar(s)
Germán Erramouspe
Mauro Vargas
Scenarist(en)
Jean-David Morvan
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Blanke bolster, ruwe pit

Midden jaren 1940. Daniel Parker is al vijf jaar buitenwipper in een woelige nachtclub. Zijn werk bestaat uit dronkaards in elkaar rammen en blanke meisjes binnendoen. Thuis is hij braafjes gehuwd met zijn Sheila en gek op hun zoontje. Daniel worstelt echter met een enorm geheim. Hij ziet er zo blank als een lelie uit, maar eigenlijk is hij voor een vierde zwart. Niemand mag dit geheim weten! Anders verliest hij alles. Na een normale werkdag — wat blanke ettertjes in elkaar timmeren en daarna het hoertje Muriel rammen — gaat hij naar huis. Sheila is even het huis uit. In zijn woonkamer zit een zwarte. Het is zijn broer Richard die hij al jaren niet meer heeft gezien. En die heeft geld nodig. Veel geld. Of anders lekt hij Daniels gitzwarte geheim.

De Dood Steekt in Hetzelfde Vel is een verstripping van de tweede schandaalroman van de Fransman Boris Vian. Met zijn brute Ik Zal Spuwen op Jullie Graf, uitgebracht onder de Amerikaans aanvoelende alias Vernon Sullivan, joeg hij elke bewaker van de goede moraal in de gordijnen. De roman werd volop verbannen, verbrand en werd net hierdoor een enorm succes. De gratuite seks, pure moordlust en het verheerlijken van rassenvermenging zijn ook nu weer de vaste thema’s. Maar Vian speelt het slim. Waar de vorige roman als thema een blanke zwarte had die alle blanken wilde vermoorden, draait hij nu de rollen om. De blanke zwarte doet er hier alles aan om aanzien te worden als een blanke. Hier had de zedenprediker van de censuurcommissie, die toevallig ook Daniel Parker heet, weinig antwoord op. Een fijntje.

De vraag is of het nog relevant is om een schandaalroman van dik vijfenzeventig jaar oud te laten herleven in een strip. Buiten wat liefhebbers van kraakwitte puntmutsen, hitsige fans die Tom Van Grieken willen binnendoen, of een dolgedraaide militair die verstoppertje speelt, ligt niemand nog wakker van het interraciale hoofdmotief van deze strip. De wokers kunnen nog wel steigeren over het systematisch reduceren van vrouwen tot hitsige seksmachines. En zo zou Boris Vian ook vandaag weer de gemoederen kunnen beheersen. We zijn benieuwd. Ons kan die stellingname weinig schelen. Wij hebben vooral een uitstekende strip gelezen, prima geadapteerd door Jean-David Morvan en lekker retro in beeld gebracht door de Argentijnen Mauro Vargas en Germán Erramouspe.

Zelden verdiende een strip zo terecht zijn harde kaft. Dit is geen slappe was.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Boris Vian
Deel
2
Gebaseerd op
de roman van Boris Vian
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
thriller
Extra
Compleet verhaal / Deel 2 van een vierdelige reeks one-shots
Prijs
€ 24,95