De Papierfabriek

Tekenaar(s)
Guy Delisle
Scenarist(en)
Guy Delisle
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Amusante herinnering

Na zijn reisverslagen over Shenzhen, Birma, Pyongyang en Jeruzalem richtte Guy Delisle zich op het verstrippen van het verhaal van de Franse hulpverlener Christophe André in de strip Gegijzeld. Daarna werd het stil qua nieuwe uitgaven, op nieuwe onvertaalde delen van Gids voor 'Slechte' Vaders na, totdat we tussen de grote stapel van nieuwe uitgaven weer een nieuwe Delisle zagen liggen. Dit keer vertelt hij over zijn vakantiewerk in een papierfabriek in het Canadese Quebec.

Als zestienjarige begint hij aan zijn eerste echte vakantiebaan om de lange zomerperiode zonder school te overbruggen. In totaal werkt hij er drie zomers lang en hoewel zijn vader daar ook werkt, ziet hij hem zelden. De band tussen vader en zoon, of beter het ontbreken daarvan, zorgt voor een diepgang waardoor dit verhaal niet verandert in een standaardverhaal over zijn jeugd en het amusante vakantiewerk.

Iedereen heeft waarschijnlijk in zijn jeugd gewerkt op plaatsen waarvan je je achteraf kunt afvragen wat ze daar in hemelsnaam de hele dag aan het doen waren. En als je dan ook nog vakantiewerk deed in een fabrieksomgeving zoals Delisle, kan je vrij goed inschatten wat hij daar als zestienjarige heeft meegemaakt.

Het verhaal leest als een amusante herinnering aan zijn jeugdjaren en voor fans van Delisle is het weer een aangename ontmoeting met de schrijver en tekenaar die de stripwereld al zoveel moois heeft gegeven. Maar een magnus opus is het niet geworden.

Mocht je nog geen albums van Delisle hebben gelezen, raden wij je vooral zijn reisverslagen aan. Als je een liefhebber bent van reizen en stripverhalen, dan zal je weinig beters tegenkomen dan dit werk.

DAI HEINEN

Lees ook dit interview met Guy Delisle.

Reeks
De Papierfabriek
Pagina's
140
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
autobiografie
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 19,90