Terug naar overzicht

Dat Kunnen we Regelen: Het Liefdesverhaal van Huda en Gehad

Tekenaar(s)
Huda Fahmy
Scenarist(en)
Huda Fahmy
Uitgeverij
Pelckmans
Verschijningsdatum

Verhelderend

Huda Fahmy is een Amerikaanse stripmaakster die moslima is en expliciet de voorschriften van haar geloof over kleding en dergelijke in haar strips betrekt, waaronder Yes, I’m Hot in This – The Hilarious Truth about Life in a Hijab (2018) en That Can Be Arranged (2021). De titel van dit laatste album werd vertaald als Dat Kunnen We Regelen, misschien geïnspireerd door uitspraken van de Nederlandse politicus Geert Wilders die bepaalde dingen zou “regelen” in verband met Marokkanen.

In het album wordt de levensloop geschetst van het meisje Huda dat opgroeit in een islamitische omgeving in de USA. Ze vindt het volkomen normaal om voortdurend een hijab te dragen, die het haar bedekt, en ook lange losse kleren om de vorm van het lichaam te verhullen. Wanneer tijdens haar middelbare school (high school) zestienjarige vriendinnen al concrete huwelijksplannen hebben, begint haar biologische klok te tikken. In de moslimgemeenschap is het gebruikelijk dat de ouders tijdig huwelijkskandidaten uitzoeken zonder initiatief van de dochter.  Een gearrangeerd huwelijk is echter geenszins een gedwongen huwelijk. Ook al voelt Huda op haar zeventiende die biologische klok en wil ze in een hopeloze bui de hulp van haar ouders inschakelen voor een huwelijkskandidaat, vinden deze dat ze er nog niet klaar voor is. Ze gaat verder studeren aan de universiteit en verbetert haar sociale vaardigheden in een beperkt contact met mannen. Volgens de islamitische regels mag de vrouw immers bij omgang met mannen die geen familieleden zijn, nooit alleen zijn en mag er geen lichamelijk contact ontstaan, zelfs geen handen schudden. Op het einde van haar studies Engelse literatuur is Huda eenentwintig jaar en blij dat er spontaan een huwelijkskandidaat opdaagt. Hij blijkt echter toch niet de ideale en eerlijke partner en Huda begint te berusten in haar ongewone lot van ongetrouwde moslima. Op haar vijfentwintigste gaat ze met een vriendin naar een conferentie over de Koran en de Profeet. Er ontstaat onverwacht een vonk voor een van de organisatoren. De interesse is wederzijds. Hij zal zich echter nog moeten bewijzen bij de kennismaking met haar ouders...

In dit autobiografische album vertelt Huda openhartig over haar leven. Dat doet ze met respect over de toepassing van een aantal islamitische tradities en omgangsregels in onze Westerse wereld. Het is verhelderend hoe sommige gebruiken en begrippen worden uitgelegd en in de juiste context geplaatst. Ze doet dit met de nodige flair en soms met een komische ondertoon en absoluut niet met de bedoeling de lezer te willen bekeren tot de islam. Haar leuke tekeningen zijn gestileerd eenvoudig en cartoonesk en doen een beetje denken aan Gerrit De JagerStriptekenen met Zusje.

JAN GOFFIN

Reeks
Dat Kunnen we Regelen
Pagina's
192
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 15,00
Terug naar overzicht