Chastity Blaze

Tekenaar(s)
Mika Souillard
Scenarist(en)
Philippe Nihoul
Uitgeverij
BD Must
Verschijningsdatum

The American Way is sexy en onweerstaanbaar

In de huidige samenleving, waarin seksueel overschrijdend gedrag achter elke aanraking en uitspraak op de loer ligt, moet men drie keer nadenken alvorens een (misschien grappig bedoelde) opmerking te maken of een bemoedigende tik op de schouder te geven. Van die gevoeligheid is in de avonturenstrip Chastity Blaze geen sprake. Allesbehalve zelfs. Deze bundel met opeenvolgende korte verhalen — in een luxe editie uitgegeven door BD Must — draait om de vrouwelijke wulpsheid en de mannelijke geilheid. Centraal staat speciaal agent Chastity Pandora Blaze, die met haar platinablonde, welgevormde voorkomen geregeld wordt ingeschakeld door het Amerikaanse beveiligingsteam rondom de president. Tegenstanders, van zowel Chastity als de Amerikaanse bevolking, zijn de bebaarde dokter Katsjoe en zijn weelderige kompaan Dahlia Venom. Zij opereren schijnbaar in opdracht van Stalin om The American Way te verpletteren, en gebruiken hiervoor seks als wapen. Zo lezen we in de vier korte verhalen hoe ze onder andere een oversekste killerrobot, een flitspistool dat bij vrouwen de kleding van het lijf rukt en een elektronische mug die mannen verwijfd en homoseksueel maakt inzetten om hun doelen te bereiken. Maar telkens is Chastity Blaze hen te slim af.

Chastity Blaze laat zich het beste omschrijven als een meedogenloze Playmate, die een nooit eindigende strijd levert voor de waarheid, gerechtigheid en de vrije wereld. Het geheel speelt zich af in de VS ten tijden van de Koude Oorlog en de zelfverheerlijking van de Amerikanen viert dan ook hoogtij. Hulde aan scenarist Philippe Nihoul (De Schaduwen van de Sierra Madre, Bloedkoninginnen: Tseu Hi, de Drakenvrouw) voor het overbrengen van de juiste sfeer van deze tijd. Zijn teksten zijn spitsvondig en met veel (foute) humor doorspekt, de flauwheid ervan schurkt soms tegen het briljante aan. De hitsige dwerg die dokter Katsjoe is, past geweldig bij de gewillige Dahlia Venom, die hem in al zijn lusten voorziet, maar ondertussen een sluwe spionne is. Chastity is de Mata Hari van de Koude Oorlog. Ze is de personificatie van het Amerika van de jaren 1950: zelfbewust, ambitieus, niet preuts en bereid om te vechten voor vrijheid. Ze windt iedereen om haar vinger en gebruikt (of misbruikt) de naïviteit van haar vijanden.

De tekeningen van Mika (Layla) zijn van een evenredig hoog niveau als het scenario. Ook hier past zijn stijl perfect bij de tijdsgeest. De personages hebben iets cartoonesk over zich, maar zijn bovendien levendig en haast filmisch weergegeven. Tekst en beeld versterken elkaar enorm, en dat maakt dit album een genot om te lezen.

De geile, verliefde blikken die bijna alle mannen Chastity Blaze toewerpen, roept ze over zichzelf af en is zelfs een bewuste keuze van haar. Ze lokt het uit door eventjes haar rok op te tillen of haar boezem pontificaal in iemands gezicht te duwen. Het is haar tactiek voor het oplossen van de zaken die spelen en daarmee heeft ze dondersgoed door wat bij mannen nog boven macht, geld of wraak staat: seks. Bewust of niet is dit een perfecte afspiegeling van de huidige maatschappij. Deze sublieme slapstick is onweerstaanbaar en precies wat men nodig heeft in deze turbulente tijden. Gewoonweg genieten!

MADS BRUYNESTEYN

Reeks
Chastity Blaze
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
humor
thriller
Extra
compleet verhaal
Prijs
350 exemplaren
€ 19,95
luxe met prent en gesigneerde ex libris (150 exemplaren)
€ 39,00