- ‹ vorige
- volgende ›
- 281 van 1,727
Het Curieuze Epos over de Wereld die niet meer Wilde Draaien 1
Sprookjesachtige taferelen
Bekend verhaal: koning gaat dood, zijn enigszins kinderlijke zoon is nog niet klaar voor de opvolging en een jaloerse oom probeert op de achtergrond op een slinkse wijze de troon op te eisen. Zo is dit ook het geval in Het Curieuze Epos over de Wereld die niet meer Wilde Draaien, het nieuwe verhaal uit de stal van scenarist Christophe Arleston, die voor dit album tekenaar Dimat (Elfen) inschakelde. De uitkomst van hun samenwerking is gelukkig niet zo plat als de ruwe plotlijn doet vermoeden.
Waar de jonge Altek door allerlei hoogwaardigheidsbekleders wordt klaargestoomd om de rol van keizer van zijn pas overleden vader over te nemen, en zo de leider van Omnamül te worden, worstelt hijzelf met zijn eigen issues. Zo is hij meer een voorstander van een democratie, liggen zijn interesses niet zozeer bij orders geven en draagt hij al van jongs af aan een persoonlijk geheim met zich mee. Zijdelings manipuleert zijn oudste oom Impolyte hem zodat hij zichzelf in de juiste positie manoeuvreert, en worden er zelfs moordpogingen op Altek gedaan om hem uit de weg te ruimen. Zijn zusje Lythek is daar onverhoopt het slachtoffer van, en samen met zijn andere oom Grish moet Altek zijn positie verdedigen. Maar dan stopt plots de wereld met draaien, en loert het gevaar van eeuwige zon (en dus oneindige hitte) of altijddurende koude schaduw. De kroning is ineens slechts bijzaak, en Altek zal door het rijk moeten reizen voor grote gezamenlijke gebeden, om de onzichtbare goden te laten zien hoe trouw en toegewijd het volk is. Met hem reist sterronoom Irliti Milti Tidzi mee, want deze knappe kop denkt dat het niet aan het geloof te wijten is dat de wereld niet meer draait. De oplossing ligt volgens haar bij het aloude Eïden-volk en hun mysterieuze ruïnes, en een rivier die alles verbindt.
Dit curieuze epos met de lange titel is een omvangrijk verhaal, magisch en betoverend, met een sprookjesachtige wereld vol bijzondere creaties en taferelen. Denk aan hagedissen die wapens maken, racewedstrijden op levensgrote sprinkhanen en kleurrijke stedelingen. Ondanks de ietwat onscherpe overzichtstekeningen, de overmatige inkleuring, en de soms kinderlijk aandoende scènes, weten Arleston en co het verhaal de juiste draai te geven en is de plot spannend, speels en uniek.
Bovendien zullen ze ook de LHBTIQ+-gemeenschap een groot plezier doen, daar ze slim inspelen op de actualiteit door een divers assortiment aan personages op te voeren. Van ons hadden de personages echter nog wel wat meer uitgediept mogen worden, evenals de fantasiewereld waarin het zich afspeelt. Het leent zich er uitstekend voor, en Arlestons reputatie is er ook naar, maar het blijft nu allemaal best kalm en vlak. Ondanks de vrolijke uiterlijkheden en de intrigerende karakters, zijn het toch redelijke stereotypes: een boosaardig machtswellustig familielid, de onzekere troonopvolger, de kordate helpende dame en de heldhaftige oom.
Volgens de pratende vogels in het boek zal een vervolg nog lang op zich laten duren, dus we houden het in de gaten. Het feit dat dit een dubbeldik album is, is dan weer fijn en goed gedaan door de makers. Vermakelijke fantasy met het bekende Arleston-sausje.
MADS BRUYNESTEYN
- ‹ vorige
- volgende ›
- 281 van 1,727