Alwilda 1-2-3

1. Geboorte van een Walkure - 2. De Piraat van de Baltische Zee - 3. De Legende

Tekenaar(s)
Jean-Yves Mitton
Scenarist(en)
Jean-Yves Mitton
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Alwilda, de Mitton-heldin

Sterke, knappe vrouwen in een historische setting, dat is het klassieke recept van Jean-Yves MittonAtilla... Mijn Geliefde (getekend door Franck Bonnet), Vae Victis!, Quetzalcoatl, en het (nog) niet vertaalde Messalina zijn hier goede voorbeelden van. In de reeks Schipbreukelingen, De Barbaren en Ben Hur toont hij eveneens zijn liefde voor historische verhalen. Bovendien weten we dat we met een strip van Mitton nooit teleurgesteld zullen zijn wanneer we deze hebben gelezen. De man levert altijd vakwerk in zijn tekeningen en de verhalen zijn prima opgebouwd. We waren dan ook verheugd toen we vernamen dat de sympathieke uitgeverij Saga Uitgaven aankondigde in een versneld tempo de drie delen van Alwilda zou uitgeven. Een driedelige Vikingreeks in drie maanden publiceren, dat is wat striplezers graag vaker zien. Het is wel een aanslag op het stripbudget, maar nu we de drie hardcoveralbums hebben gelezen, kunnen we stellen dat het elke euro waard was.

De trilogie speelt zich af rond het jaar 400 en vertelt het verhaal van Alwilda. Zij zou volgens de overleveringen de eerste Walkure zijn. De opstandige jongedame Alwilda is de oudste dochter van de Noorse Vikingkoning Syldär. Volgens de heersende wetgeving, de Norglaw, wordt alleen de oudste zoon tot koning uitgeroepen wanneer zijn vader overlijdt en alle andere kinderen worden verstoten. Zij worden gedwongen tot een zwervend bestaand vol ontberingen. Alwilda komt hiertegen in opstand en het laat zich raden dat haar gearrangeerde huwelijk met de Deense tiran Alf Krügger van zeer korte duur is. Nog tijdens haar huwelijksnacht ontsnapt ze aan de lusten en wraak van deze brute Deense koning. Samen met een aantal dienstmaagden gaan ze op zoek naar een nieuw bestaan. Ook daar is het gevonden geluk van korte duur en met steun van familie van haar nieuwe liefde wil ze terugkeren om de wetten van de Norglaw te weerstaan. Er volgt een bloederige confrontatie met haar ex-echtgenote met een einde dat we zullen onthouden.

Mitton geniet duidelijk van het papier zetten van fraaie vrouwelijke rondingen tijdens het gehele epos. Elk album bestaat uit drie hoofdstukken en het enige jammerlijke vinden we dat er niet is gekozen voor een cover van een van de in totaal negen hoofdstukken om de albums mee te versieren. Deze vinden we meer power uitstralen dan de drie gekozen covers.

Verder kunnen we alleen maar genieten van deze strip met Mitton-ingrediënten. Hij is inmiddels 78 jaar en hopelijk is Alwilda niet zijn laatste bijdrage aan de negende kunst. Enige hoop biedt de voorpublicatie van enkele bladzijden van een vervolg, getiteld Super Alwilda, die als bonuspagina's in het laatste deel zijn opgenomen.

Liefhebbers van klassieke avonturen- en/of Vikingverhalen zullen deze trilogie meer dan waarderen.

DAI HEINEN

Reeks
Alwilda
Deel
1-2-3
Pagina's
64 (deel 1, 2) • 72 (deel 3)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
geschiedenis
Extra
complete trilogie
Prijs
per hardcover
€ 21,95