Yu-Gi-Oh!-bedenker Kazuki Takahashi (60) overleden

7 juli 2022 Overlijdens

De Japanse mangaka Kazuki Takahashi (60) is vermoedelijk op woensdag 6 juli overleden. Zijn lichaam werd namelijk gisterenmorgen gevonden in het water op 300 meter van de kust van Nago City, Okinawa Island. De kustwacht viste het lichaam op nadat een schip het lichaam bij het voorbijvaren had opgemerkt. Takahashi droeg een snorkeluitrusting toen hij werd gevonden en moet al een paar dagen geleden overleden zijn. De politie en kustwacht voeren nog een onderzoek. 

Takahashi's bekendste creatie is Yu-Gi-Oh!, een stripreeks die tussen 1996 en 2004 liep en ook gedeeltelijk vertaald raakte in het Nederlands. Van de 38-delige mangareeks vertaalde Kana de eerste 24 delen tussen 2006 en 2011. Er bestaan ook enkele kortlopende spin-offreeksen door andere tekenaars en/of scenaristen. Het verhaal voert de tengere jongen Yugi Muto op die gepest wordt en in het bezit komt van een magische puzzel in de vorm van een piramide. Zodra hij de puzzel in elkaar heeft gezet, neemt de eeuwenoude geest van een Egyptische farao bezit van Yugi's lichaam die zich elke keer manifesteert om met magie en moed Yugi te helpen en goed te doen of conflicten oplost aan de hand van verschillende spelletjes.

In 1982 startte Takahashi zijn carrière in de mangawereld, maar kreeg geen opzienbarend succes met zijn creaties. Dat veranderde met zijn Yu-Gi-Oh!. Daarna legde hij zich nog toe op one-shots en minireeksen voor het Japanse stripblad Weekly Shōnen Jump.

De stripreeks Yu-Gi-Oh! werd opgepikt voor een multimediafranchise, met een populair kaartspel, games, tekenfilmreeksen en animatiefilms. Takahashi was bij al die projecten betrokken, hetzij als supervisor, hetzij als drijvende kracht. Zo schreef hij zelf het scenario voor de animefilm Yu-Gi-Oh! The Dark Side of Dimensions.

Yu-Gi-Oh! mondde als kaartspel uit in een internationaal succes. Het behaalde zelfs het Guinness World Record Book voor de hoogste aantal verkopen in de wereld voor een ruilkaartspel.