Geen Atom Agency meer

5 juli 2022 Vooruitblikken

In 2019 en 2021 verschenen de eerste twee delen van de op Guus Slim geïnspireerde detectivereeks Atom Agency. Het zal bij deze twee delen blijven. Tekenaar Olivier Schwartz is inmiddels de nieuwe tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot, voortaan op scenario van Sophie Guerrive en Benjamin Abitan. Hun eerste album, deel 56, De Dood van Robbedoes, staat gepland in oktober. Het is meteen het eerste deel van een tweeluik.

Schwartz windt er geen doekjes om. Hij zou graag veel andere verhalen van Robbedoes tekenen. Hij amuseert zich naar eigen zeggen met dit mooie speeltje dat hij vooral niet wil breken. Voorheen tekende hij al drie Robbedoes-albums op scenario van Yann in de nevenreeks met verhalen door andere auteurs. Hetzelfde duo maakte tussendoor Gringos Locos (over de reis van Jijé, André Franquin en Morris naar Mexico) en startte Atom Agency. Net toen ze aan het derde deel zouden beginnen, stelde de uitgever van Dupuis Schwartz voor om Robbedoes en Kwabbernoot over te nemen. Yann werd echter niet gekozen als scenarist en dat had kwalijke gevolgen. Daarover zegt Schwartz in een interview in Casemate:

"Yann, met wie ik al drie albums van Robbedoes door... had gemaakt, werd niet gekozen om het scenario te schrijven. Nochtans zou ik dolblij geweest zijn om een nieuwe Robbedoes met hem te maken. Uiteraard viel dat niet echt in goede aarde. Het is nooit aangenaam als er een serie gestopt moet worden als de samenwerking goed verloopt, ook al was de verkoop van Atom Agency sterk gedaald bij het tweede deel."