Welkom op onze compleet vernieuwde website! Een woordje uitleg

25 april 2021 Algemeen

Dagelijkse updates

Het is eindelijk gelukt. Onze nieuwe website is een feit, voortaan dagelijks in plaats van wekelijks en geschikt voor elk beeldscherm. Welkom...

Een eerste ontwerp dateert alweer van 4 jaar geleden, een eerste werkbare site is 3,5 jaar oud. Sindsdien zouden we wel eventjes tussendoor werk maken van het overplaatsen van duizenden besprekingen, honderden interviews, artikelen, overzichten, enzovoort. IJdele hoop. Beschikbare tijd is steevast een struikelblok geweest door ons veeleisend beroep naast de website, door de stroom nieuwe content die voorrang kreeg en door menselijke bezwaren zoals motivatie en zin. In december lieten we de hele website nog eens technisch updaten en aanpassen aan noodzakelijke wetgevingen. In januari hadden we van start kunnen gaan... of februari... of uiteindelijk april toen het perfecte window zich aandiende: een paar weken vrije tijd. Wanneer je dit leest, voeren de ontwikkelaars nog steeds aanpassingen uit tot de basis helemaal goed zit.

Zoeken maar

Het is even wennen, ook voor ons. De menubalk is nu bijvoorbeeld uitklapbaar vanuit de linkerkant van je computerscherm of rechtsboven op je smartphone. Navigatie zou overzichtelijker en duidelijker moeten zijn en we hebben iets nieuws, dat al lang een vanzelfsprekendheid had moeten zijn: zoekfuncties! Die vind je op de hele site en per rubriek bij de vleet, à volonté en naar believen, met bijkomende doorklikmogelijkheden. Een verbetering ten opzichte van onze oude website, want daar vonden we zelf onze eigen content niet meer terug. Houd er alleen rekening mee dat de huidige inhoud pas start vanaf april 2021. Stelselmatig vullen we diverse rubrieken aan. Onze oude website is nu een archiefruimte die je kan bereiken via de knop Archief rechts bovenaan of via de menubalk. O ja, alles wat we voortaan publiceren blijft beschikbaar. Sommige onderdelen worden niet meer gewist na verloop van tijd.

Overzicht

We starten in ieder geval met het inhalen van onze achterstand op nieuwsgebied met berichten en aankondigingen die we intussen grotendeels via onze sociale media deelden. Dat overzicht vind je in de rubriek Stripnieuws. Ook alle verschenen albums van april zijn inmiddels aangevuld. Die vind je terug in Pas verschenen. Deze rubriek is serieus uitgebreid met per album een eigen voorstellingspagina, waar mogelijk met previews erbij. Met dank aan diverse uitgeverijen die ons recent nog speciaal op onze vraag previews hebben bezorgd en die dat in de toekomst zullen blijven doen. Verwacht echter niet dat we zullen uitbreiden naar een complete databank met alle verschenen strips. Daar zijn andere, beter geschikte websites voor.

Andere rubrieken vullen we met enige regelmaat aan. Voor Te verschijnen beperken we ons voorlopig tot wat nog niet eerder was aangekondigd op de oude site. In de rubriek Interviews staat al een eerste nieuw interview met Hanco Kolk en binnenkort publiceren we een interview met Philippe Berthet. Al onze oude interviews herwerken we in latere updates naar deze nieuwe online versies, die ook beter te vinden zullen zijn via externe zoekmachines. Eenzelfde regelmaat geldt ook voor het overplaatsen van de rubrieken De Commentator en Flashback (de nieuwe naam voor Weetje v/d Week).

Onze duizenden besprekingen uit ons meer dan twintigjarig bestaan serveren we de komende paar jaar in dagelijkse porties, meerdere malen per dag, en voortgetrokken door besprekingen van nieuwe en recente albums die vooralsnog een hogere prioriteit hebben.

Nieuw

Integrales zijn een stokpaardje van ons. Ze zijn een alternatief voor het herdrukken van al dan niet uitverkochte albums uit reeksen die al zijn gestopt of die zijn uitgegroeid tot klassiekers. Ze zijn soms aangevuld met niet eerder gepubliceerde of vertaalde verhalen. We houden van nieuwe strips en zijn er als de kippen bij om je daarover te informeren, maar we kijken ook graag terug naar het verleden, naar de roemrijke stripgeschiedenis en auteurs die het medium hebben grootgemaakt of verrijkt. Zoiets leer je soms in toegevoegde dossiers vol info over de stripmakers en met achtergrondweetjes. In onze nieuwe rubriek Integrales stellen we op regelmatige basis al die uitgaven voor, album per album uit heden en verleden, met een korte toelichting en een opsomming van de precieze inhoud, details over de uitvoering en samenstelling, maar ook met opmerkingen over ontbrekende zaken of andere euvels. Ook integrale reeksen die (vooralsnog) niet in het Nederlands zijn verschenen, komen aan bod. En af en toe delen we redenen en oorzaken waarom er van bepaalde reeksen geen integrales verschijnen of een lastige kwestie blijken te zijn.

Feedback

We beseffen dat we niet voor iedereen goed kunnen doen. We kunnen ook niet zorgen voor een op maat gemaakte website voor elke individuele surfer. Voor andere gebreken bestaan daarentegen oplossingen. Jouw feedback is daarom welkom en wordt gewaardeerd. Het kan ons helpen om relevante punten te verbeteren of te voldoen aan verzoeken en verzuchtingen. Contacteer ons daarom gerust via de contactpagina. Deze nieuwe website is slechts een eerste fase. We lassen verschillende evaluatiemomenten in om navigatie, functies en details te verbeteren.

Voor alles primeert sowieso onze inhoud, ons aanbod dat we jou kunnen bieden binnen onze mogelijkheden: informatief, zonder oogkleppen voor uiteenlopende genres, enthousiasmerend, zo objectief en neutraal mogelijk waar het om het aanreiken van nieuws en info gaat en subjectief in besprekingen en interviews, positief ingesteld waar het mag, kritisch waar het moet.

We kunnen er weer tegenaan voor de komende jaren. Graag ook voor nieuwe lezers die we willen bereiken, het potentieel is namelijk groter. Daarbij verleggen we onze maatstaf niet, uit respect voor onze trouwe lezers die ons al jarenlang volgen. Bedankt!

David Steenhuyse, hoofdredacteur Stripspeciaalzaak.be