Walter van den Broeck (82) overleden

6 februari 2024 Overlijdens

Op 5 februari 2024 is Walter van den Broeck overleden. Hij is net geen 83 geworden, zijn verjaardag was op 28 maart. De in Olen geboren schrijver werd heel laat in zijn carrière ook eventjes een stripschrijver, en wel voor het korte verhaal De Tranen van Turnhout dat in 2010 door toenmalig stadstekenaar van Turnhout Reinhart Croon was getekend en in 2011 werd uitgegeven door Stripgids.

Hij schreef een dertigtal boeken en een twintigtal toneelstukken. Hieronder delen we het overlijdensbericht van Uitgeverij Vrijdag

Uitgeverij Vrijdag moet u mede namens zijn familie het overlijden op 5 februari 2024 melden van Walter van den Broeck (°1941), een van onze beste prozaïsten en Vlaanderens populairste en meest gespeelde toneelauteur. Voor beide disciplines kreeg hij de Staatsprijs. Hij was lid van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde. Zowel in zijn geboortedorp Olen als in zijn woonplaats Turnhout werd hem het ereburgerschap toegekend.

 

Wat Macondo was voor Gabriel García Márquez is Olen voor Walter van den Broeck. Sinds Brief aan Boudewijn (1980) spelen heel wat van zijn romans zich af in dat magische dorp, waarvan het centrum aan de buitenkant ligt.

Het Beleg van Laken en Groenten uit Balen (ook als verfilming een groot succes) zijn hoogtepunten uit zijn oeuvre. Zijn laatste roman De Lastige Lefde (2023), voluit een broerboek, completeert zijn tumultueuze familiegeschiedenis.

Walter van den Broeck was een veelgevraagde gast in tv- en radioprogramma’s en bij tal van evenementen. Zijn engagement en sociale betrokkenheid toonde hij zijn leven lang, onder andere voor het voortbestaan van de krant De Morgen of het lot van collega-schrijver en journalist Roger Van de Velde in gevangenschap.