Terug naar overzicht

Vijftigste Stripschapprijs voor Hans van Oudenaarden

18 januari 2023 Awards en prijzen

Vandaag maakte Het Stripschap de winnaar van de Stripschapprijs bekend. Die gaat dit jaar naar Hans van Oudenaarden die regelmatig het pseudoniem VanO gebruikt. Hij is meteen ook de vijftigste winnaar van de belangrijkste stripprijs voor Nederlandse stripmakers. Hans krijgt de prijs uitgereikt op 25 februari in het Storyworld in Groningen uit handen van de Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen. Die dag weten we ook welke genomineerde albums in de prijzen vallen voor de Stripschappenningen (lees hiervoor dit artikel).

Een portret van Hans van Oudenaarden en een verantwoording van de commissie om hem als winnaar aan te duiden, is te lezen in onderstaand persbericht.

Hans van Oudenaarden

"Als er één naam al meer dan tien jaar de ronde doet binnen de commissies van de Stripschapprijzen dan is het die van Hans van Oudenaarden (1959). In het jaar dat hij exact 35 jaar in het stripvak zit wordt deze tekenaarstekenaar bekroond met de Stripschapprijs.

Hans heeft een lange weg afgelegd en het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Alsof hij het zo heeft uitgestippeld is van Oudenaarden steeds een treetje hoger op de ladder gaan staan. Een carrière die begon bij het Vrolijk Weekblad Donald Duck werd gaandeweg uitgebreid met werk voor Sjors & Sjimmie, Looney Tunes, Jan, Jans en de Kinderen en via een strip in de nadagen van het stripblad Titanic tot De Kleine Dood, een van de best verkochte strips uit de legendarische collectie Zwarte Reeks van Sombrero.

Door zichzelf continu uit te dagen en heel contentieus te werk te gaan, heeft hij een grote schare fans om zich heen verzameld. Juist door voor Donald Duck te kiezen, heeft hij zich het vak van stripmaker eigen weten te maken. Een klassieke stripopleiding die Hans geen windeieren heeft gelegd. Deze gedegen leerschool heeft hem een veelzijdig vakman gemaakt, waarbij zijn virtuoze inktlijn hoog in het vaandel staat. Dit resulteert in opdrachten via het agentschap Comic House, waar Hans een graag geziene gast is. Deze samenwerking resulteerde in de stripbewerking van de jeugdboeken van Willy van der Heide, Bob Evers. De stripreeks waarmee Hans zichzelf in de picture bij stripminnend Nederland wist te plaatsen.

Dit bleek slechts een vingeroefening voor het échte werk. Onder de vleugels van Hanco Kolk kwam er dan eindelijk een strip onder eigen naam. Het meisje Rhonda zorgde ervoor dat de deuren voor Hans van Oudenaarden wijd open werden gezet. Ook in het buitenland zag men de kwaliteiten van de tekenaar. Na België en Frankrijk volgden Duitsland met Zack magazin en Denemarken. Van Oudenaarden hoort tot de selecte groep auteurs die groter is in het buitenland dan in zijn eigen kikkerlandje.

In meer dan drie decennia is Hans uitgegroeid tot een striptekenaar van kaliber. Of het nu gaat om een losse illustratie, kort verhaal, werk in opdracht of een volwaardig verhaal op albumlengte, hij levert continu kwalitatief hoogstaand werk af. Zijn werk behoort het laatste decennium tot een van de smaakmakers van Eppo, sinds de wedergeboorte van dit stripblad. Momenteel kunnen de lezers genieten van de nieuwe trilogie Wynona waarbij Hans zijn handelsmerk als tekenaar met de hoofdletter T over de pagina’s laat gaan.

Kortom, het zou een faux pas zijn om Hans van Oudenaarden niet de Stripschapprijs voor zijn œuvre en jarenlange stripwerk toe te kennen. Het is dan ook mooi om vijfendertig jaar na de start van zijn carrière hem de belangrijkste stripprijs van Nederland toe te kennen."

De commissie voor de Stripschapprijs bestaat deze keer uit Guido de Bue (winkelier De Stripspecialist Breda), Peter van der Knoop (stripvormgever), Aimée de Jongh (winnaar Stripschapprijs 2022/stripmaker), Frank Jonker (scenarist), Mariella Sormani (Peter de Smet-biograaf), Sander Dieben (Donald Duck-weekbladkenner) en André Wijntjes (stripverzamelaar/kenner). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.

Bibliografie van Hans van Oudenaarden

  • De Kleine Dood: Erotische fantasythriller uit 2001 onder het pseudoniem El Gringo op anoniem scenario van Hanco Kolk (2001, Sombrero).
  • Bob Evers: Avonturenreeks in vijf delen op scenario van Frank Jonker naar de jeugdromans van Willy van der Heide. De albums verschenen in softcover, hardcover en als luxes. (2004-2010, Arboris, Boumaar).
  • Rhonda: Avonturen-, thriller- en actietrilogie met setting in de sixties in de VS. Deze reeks verscheen in softcover, hardcover en mooi verzorgde luxes met dossiers (2013-2018, Uitgeverij L).
  • Puppy Love: Komische strookjesstrips over Hans' eigen huisdieren op scenario van zijn echtgenote Caroline Van der Lee. Na een uitgave op sprookjesformaat in 2020 volgde een album op normaal formaat (2021, Uitgeverij Personalia).
  • Wynona: Een nieuwe trilogie met dezelfde heldin uit Rhonda qua uiterlijk, maar als een ander personage. Opnieuw albums in softcover, hardcover en luxe met dossier (2021, Uitgeverij L).

© foto: Cok Jouvenaar

Terug naar overzicht