Terug naar overzicht

Vervolg Baru's Bella Ciao

13 oktober 2021 Vooruitblik

Due is Italiaans voor twee en het is ook de titel voor het vervolg van Baru's familiekroniek Bella Ciao over Italiaanse migranten in Frankrijk. Baru is zelf het kind van Italiaanse migranten en is goed geplaatst om zijn nieuwste reeks te vertellen. Daarin vloeien fictie en familiesaga's, feitelijke en historische geschiedenis samen aan de hand van verteller Teodoro Martini die teruggrijpt naar de feestmaaltijd van zijn communie van veertig jaar geleden. Zijn herinneringen en de herinneringen van het dertigtal toen aanwezige gasten komen fragmentarisch aan bod in een parade van tragische en komische momenten.

Met Bella Ciao probeert Baru te antwoorden op de brandende vraag welke prijs moeten vreemdelingen betalen om geen vreemdeling meer te zijn en op te gaan in de maatschappij van het nieuwe thuisland van migranten. In deel 2 passeren onder meer de slachting van Aigues-Mortes in 1893, verzet tegen de nazi's, terugkeer naar Italië, Mussolini, zanger Claudio Villa, de rockband Les Chausettes Noirs, politicus Maurice Thorez, soep, het verval van hoogovens en vele andere onderwerpen de revue.

Scratch Books gaf in februari 2020 deel 1 uit (lees hier onze bespreking), in november publiceert Futuropolis het 136 pagina's tellende vervolg alvast in het Frans.

Terug naar overzicht