Terug naar overzicht

Verschillende edities voor Blake en Mortimer 28, waaronder een luxe van 1 exemplaar

22 september 2021 Vooruitblik

Op 26 september 1946 was de eerste pagina van Het Geheim van de Zwaardvis te lezen in het allereerste nummer van het weekblad KuifjeDe Laatste Zwaardvis, een verhaal over overgebleven Zwaardvissen die Olrik wil verpatsen, moet dit jaar een bekroning zijn in een feestjaar waarin de bekende stripreeks van Edgar P. Jacobs zijn vijfenzeventigste verjaardag viert. Jean Van Hamme schreef het voor de graag geziene — mooi tempo, hoge kwaliteit, goede verkoop, wat wil een uitgever nog meer? — tekenaars Peter van Dongen en Teun Berserik. Vanaf volgende week loopt in het Belgisch Stripcentrum (tot april 2022) de expo Het Geheim van de Zwaardvissenwaarover je hier meer info kan lezen en een prachtig persdossier kan downloaden.

Dit is de korte inhoud van De Laatste Zwaardvis: "Op een Britse rijksweg rijdt een auto naar de militaire luchthaven van Hasley. Aan boord zit majoor Rupert Humbletweed, op een geheime missie voor de Britse regering. In de Centaur Club in Londen eet kapitein Francis Blake een overgaar gebraden rosbief met zijn vriend, professor Philip Mortimer. Hij vertrouwt hem een uiterst belangrijke operatie toe: hij moet naar Pakistan gaan om de activeringscode van de Zwaardvissen die op de basis van Makran staan te wijzigen, zodat die naar Scawfell in Engeland kunnen worden overgebracht. Blake, die net aan het hoofd van de MI5 staat, moet daarna naar Ulster vertrekken: volgens een van zijn agenten bereidt de IRA een groot complot tegen Engeland voor..."

De Laatste Zwaardvis verschijnt op 24 november in drie edities: de gewone softcover (10,50 euro), de bibliofiele hardcoveruitgave met ex libris en andere cover (37,95 euro) en de luxe-uitvoering met ex libris zoals de vorige luxes in deze reeks (59,95 euro).

Voor kapitaalkrachtige durvers en welgeteld één uitverkorene is er ook nog deze héél uitzonderlijke én prijzige luxe van Blake en Mortimer. De oplage bedraagt welgeteld één handgemaakt exemplaar en moet 5.000 euro kosten. Het gaat om een unieke Franstalige uitvoering van De Laatste Zwaardvis. Formaat: 43 x 58 centimeter, dus bijna dubbel zo groot als een gewoon album. Gedrukt met pigmentinkt (watervast en verkleurvrij) op 100% katoenpapier. Na de aankoop wordt er een confidentieel dossier opgemaakt. Wie hiervoor is geïnteresseerd, moet zich inschrijven. Op 27 september besliste een lottrekking onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder wie het mag kopen. Er komt dan nog een verzendkost bij van 99 euro voor inwoners in Frankrijk en België. Voor wie verder woont, zal meer moeten ophoesten, maar daar klaagt iemand die al 5.000 euro kan betalen voor een luxe dan wellicht niet over. Intussen heeft de luxe een nieuwe eigenaar gevonden.

Extra: 75 jaar Blake en Mortimer en Kuifje-weekblad

Terug naar overzicht