Terug naar overzicht

Standaard Uitgeverij en Matsuoka in november en december

22 september 2021 Vooruitblik

Het najaarsprogramma van Standaard Uitgeverij is het grootst, want zoals je al wel weet is dat niet langer de uitgeverij van populaire komische avonturenreeksen, maar ook van jeugdreeksen en one-shots die in het Frans bij onder meer Dargaud, Le Lombard en andere uitgeverijen zijn verschenen. Meer details per titel vind je terug in de rubriek Te verschijnen. We beginnen bij de titels waarvan we nog geen covers hebben.

 • Jommeke 307: De Valse Kerstman: "Jommeke en Filiberke hebben hun brief naar de Kerstman geschreven, maar in plaats van hem gewoon op de post te doen, willen ze hem persoonlijk gaan afgeven. Dat treft, want Gobelijn wil ook zijn goede vriend Noël nog eens een bezoekje brengen. Eenmaal aangekomen krijgen ze te horen dat de Kerstman flink verkouden is. En dat zo kort voor Kerstmis! Wat nu?"
 • De Avonturen van Robert en Bertrand integraal 3: Derde integrale alweer met de delen 15 tot 21. Deze werden ook al behandeld in ons eigen overzicht van Robert en Bertrand.

 • De Buurtpolitie - Echte Verhalen 15: De Dikke, de Dunne en de Korte: "De poetsvrouw sluit 's avonds per ongeluk het hele team op in het politiebureau en de commissaris denkt dat het om een gijzeling gaat. Terwijl ze ’s nacht in hun kantoor bivakeren, wordt er ingebroken door een dwerg via het ventilatiekanaal. Uit het archief ontvreemdt hij een dossier over een oude overval waarvan de buit nooit is teruggevonden."

 • De Kronieken van Amoras 9: Het Verloren Eiland: "Aan de oevers van de Schelde fantaseren Suske en Wiske over Sus Antigoon die er lang geleden op weg naar de Grote Oceaan met de Antverpia passeerde. Wanneer het tijd wordt om naar huis te gaan, hebben ze motorpech. Ze krijgen een lift, maar belanden na een klapband in het water en ontsnappen op het nippertje aan de dood. De droombeelden die ze eerder die dag hadden, duiken weer op. Zullen we eindelijk te weten komen naar wat Sus Antigoon op zoek ging, waarom hij zoveel dronk en hoe het kwam dat hij en z'n mannen op een onbewoond eiland schipbreuk leden?"

 • Nachtwacht 9: De Machinegeest: "Bij een hevig gevecht met een gevaarlijke demon ontsnapt Keelin maar op het nippertje aan de dood. Gelukkig kan Vlad erger voorkomen en wordt de demon teruggestuurd naar de onderwereld. Hoewel Keelin er vrij ongeschonden uitkomt, beslist de Hoge Raad om hen meer bescherming te bieden.  Daarvoor maken ze gebruik van de diensten van Teléria, een elf die gespecialiseerd is in magische natuurkrachten. Zij meet de Nachtwacht speciale vesten aan die hen beschermen dankzij de magie van Spirita, een onderwereldse energiebron. Maar Spirita blijkt onbetrouwbaar en de beschermende vesten keren zich tegen de Nachtwacht. Tot overmaat van ramp stuurt Spirita de homunculus naar de aarde: kleine wezentjes die machines tot leven wekken. Plan is om van de vesten af te komen en Spirita uit te schakelen in de onderwereld. Maar het wezen verschuilt zich in een al even bizarre als gevaarlijke wereld."

 • De Rode Ridder 272: De Heksenjager: "De Rode Ridder wordt geconfronteerd met een wrede zielenwinner die onschuldige slachtoffers door marteling dwingt om te bekennen dat ze een verdrag met de duivel sloten. Wanneer Uda, de keukenhulp van vrouw Avin van hekserij beschuldigd wordt, laat Johan zich in de gevangenis werpen in de hoop dat hij het meisje tegen haar folteraars zal kunnen beschermen. Maar nog voor Johan de kans krijgt om in actie te komen, worden hij en Uda bij de zielenwinner gebracht die er alles aan zal doen om hen te laten bekennen."

 • De Rode Ridder: De Biddeloo-jaren - Sword and Sorcery integraal 7: Met deze integrale in de cyclus Sword and Sorcery zijn de eerste tachtig verhalen van De Rode Ridderin een integraal jasje heruitgegeven met dossiers. Volgend jaar zullen opnieuw vier integrales verschijnen met een cyclus waarin opmerkelijk veel monsters en aliens opduiken. Die cyclus zal de oorspronkelijke delen 81 tot 130 bevatten, dus tot net voor de Horst-albums. Deze cyclus zal ook zeven integrales omvatten met telkens zes of zeven verhalen in 2022 en 2023. Omdat die nog steeds vallen onder de Karel Biddeloo-jaren gaat de nummering verder van deel 8 tot 16. Verder in de toekomst liggen nog twee cyclussen tijdens de Biddeloo-jaren voordat de jaren van Claus worden aangesneden. Het dossier in deze zevende integrale vertelt een hoop over Biddeloos achtergrond als cowboy in het westerndorpje El Paso. Hij tekende zichzelf ook als Kilyon in het gebundelde verhaal De Vete. Bovendien bevat deze integrale een komisch, kort verhaal van 2,5 pagina's uit 1977 dat toen in Ciso Stripgids verscheen.

 • Suske en Wiske 360: De Drijvende Dokters: "Sidonia gaat aan de slag als vrijwilliger, maar al snel merkt ze dat er een aantal zaken niet in de haak zijn. Wanneer Sidonia de zaak wil onderzoeken, verdwijnt ze spoorloos. Suske en Wiske snellen te hulp maar komen tot hun ontzetting te laat om tante te redden. En niet alleen het leven van Sidonia staat op het spel, onze helden moeten het opnemen tegen een machtige vijand om zo de hele onderneming te redden."

Piet Pienter en Bert Bibber integraal 8

Deze achtste integrale bundelt de verhalen Warwinkel in de WarPolarisatie-preparaat XXHocus-focus-flits en Gedonder in Bommelheide, oftewel de reguliere delen 30 tot 33. In 2022 verschijnen de laatste drie integrales van de reeks Piet Pienter en Bert Bibber.

de Kiekeboes 160

Met dit door Dirk Stallaert getekende album verwerkt scenarist Merho op zijn eigen manier de coronapandemie, maar dan gesitueerd in een periode daarna.

"De mensheid herstelt van een wereldwijde pandemie. Alles is weer zoals voorheen en de Kiekeboes gaan met vakantie naar het Noord-Franse Saint-Mallot-de-Bain. Als Charlotte in haar eentje een ochtendwandeling maakt door de duinen is ze er toevallig getuige van hoe oude bekende Balthazar door twee mannen wordt meegesleurd naar een bunker op het strand. Daar dient een mysterieuze dokter hem een injectie toe met een nieuw totaal onbekend virus. Het is de bedoeling dat hij dit virus verder zal verspreiden. Zo wordt Balthazar patiënt zero. Charlotte heeft een sterk vermoeden wie hier achter zit. Helaas, niemand gelooft haar."

De Avonturen van Urbanus 196

"Urbanus gaat deze keer te ver. Meneer pastoor is zijn fratsen beu en belt naar God de Vader zelf. Die geeft Urbanus én zijn familie nog één kans. Als ze hun leven niet beteren zullen de gevolgen verschrikkelijk zijn. De familie Urbanus gaat meteen op zoek naar werk, maar Urbanus begaat uiteindelijk toch een fout. God neemt wraak op heel Tollembeek. En zijn wraak is vreselijk."

F.C. De Kampioenen 116

"DDT mag voorwaardelijk uit de gevangenis. Zijn moeder, Ma De Tremmerie, heeft hem een baantje bezorgd op het kasteel van gravin Eulalie de la Caisse d'Epargne, Doortjes tante. DDT wordt haar persoonlijke knecht, terwijl Ma De Tremmerie als kokkin aan de slag gaat. Enkele dagen later blijkt dat tante Eulalie is overleden. Pol en Doortje wonen samen met alle Kampioenen de begrafenis bij. Zal Doortje nu eindelijk het fortuin erven van haar tante? En wat met neef Herman, die ook op het geld uit is? Maar zoals bekend houdt tante Eulalie van gruwelijke grappen. De hele begrafenis blijkt een flauwe grap te zijn en tante Eulalie wipt levend en wel uit haar graf. Doortje is razend en wil nooit meer iets met haar tante te maken hebben. Pol is het daarmee eens, tot tante Eulalie aankondigt dat ze haar fortuin heeft weten te vergroten tot 120 miljoen! Op de 'koffietafel' die volgt op de begrafenis - en die dus al even nep is - ontdekken Pol en Doortje dat DDT en zijn Moeder op het kasteel rondlopen. Pol vindt dat meer dan verdacht en hij vreest dat het duo het gemunt heeft op het fortuin van tante Eulalie. Daar wil hij met alle geweld een stokje voor steken... Pol besluit zoete broodjes te bakken met tante Eulalie. Maar er zijn nog Kampioenen op dat idee gekomen. En tante Eulalie heeft nog een verrassing van formaat in petto!"

Vertongen & Co 35

"Oma Boma neemt met een merkwaardig rupsvoertuig, de Citroën-Kégresse, deel aan een unieke expeditie. Die voert de deelnemers naar een afgelegen streek in Azië. De vreemde expeditie wordt georganiseerd om de historische tocht met de beroemde rupsvoertuigen van Citroën, honderd jaar eerder, te herdenken. Maar tegelijk hebben de deelnemers de opdracht om een onbekend gebied te verkennen. Wie eerst aankomt, wint de race. Uiteraard zijn Mark Vertongen, Paulien en Bieke van de partij, op uitnodiging van Oma Boma. Bij aankomst op de plaats van vertrek blijkt ook Inspecteur Porei aanwezig te zijn. Hij staat namens Interpol in voor de veiligheid tijdens de expeditie. Maar hij wordt al snel uitgeschakeld, want er zijn kapers op de kust. Een multinational is erachter gekomen dat er in de ondergrond van het onbekende gebied, grote voorraden van het begeerde lithium zitten. Het komt er dus op aan als eerste de eindstreep te halen... De deelnemers ondervinden al snel dat hun rupsvoertuigen worden gesaboteerd. En ook de rupsauto van Oma Boma ontsnapt aan een sabotagedaad van de bandieten... Hoe redden onze helden zich uit hun benarde situatie? En waar is Porei?"

Suske en Wiske: De Vroem-vroem-club

Op 3 november verschijnt De Vroem-vroem-club, een nieuwe hommage van Suske en Wiske door het duo Gerben Valkema en Yann. De tekenaar is met dit album  toe aan zijn derde Suske en Wiske, na het in samenwerking met zanger Guus Meeuwis uitgedokterde De Grandioze Gitaar (2016) voor het goede doel SOS Kinderdorpen en het door Yann geschreven Cromimi (2017). Dat album opende een afzonderlijke hommagereeks van Suske en WiskeHier vind je een interview met Gerben over dit album.

De korte inhoud: "Een geheimzinnige vogel, een witte raaf met een bolhoed op de kop en overmaatse schoenen aan de poten, vervangt een van de eieren uit Wiskes boodschappenmandje door een toverei. Wanneer Tante Sidonia voor Jerom een omelet klaarmaakt, weerklinkt plots een luide knal. Waar ze stond te koken, ligt nu een klein meisje dat verdacht veel op haar lijkt. Het is niemand minder dan Alice Van Stiffrycke, de ontvoerde kleindochter van de Texaanse miljardair Byron Van Stiffrycke... Hiermee kondigt zich voor onze vrienden een avontuur aan vol magische wezens, gevaarlijke boeven, heksen en... rotte eieren!"

Dit album verschijnt in vijf verschillende uitvoeringen:

 • Softcover: 48 pagina's, 8,99 euro.
 • Hardcover: 56 pagina's met dossier (8 pagina's) van Koen Maas(De Perfecte Podcast) met de ontstaansgeschiedenis, situering binnen het Vandersteen-universum en een blik achter de schermen, 14,99 euro. Het Franstalige album verschijnt enkel in hardcover en bevat geen bonuspagina's.
 • Luxe met halfband linnen rug: 52 pagina's met 4 pagina's schetsen en ex libris, 150 exemplaren, 59,95 euro.
 • Luxe in velours: 52 pagina's met 4 pagina's schetsen en dezelfde ex libris als de gewone luxe, 75 exemplaren, 99,95 euro.
 • Luxe op groot formaat: 64 pagina's, de strip in zwart-wit met making-of in kleur (16 pagina's) en twee ex librissen, 100 exemplaren, 199,95 euro.

Sisters 16

"Als twee wervelwinden blazen de zussen een wind van waanzin door dit stripboek! Durf je of durf je niet? Dat is Marines nieuwe favoriete spel. Ze speelt het de hele dag door. Durf je of durf je niet een uur in de koelkast te staan zonder mama’s citroentaart aan te raken? Durf je of durf je niet als een eenhoorn verkleed naar het park te gaan? Durf je of durf je niet je dagboek te laten lezen? De echte vraag is echter hoelang Wendy haar zus nog zal verdragen voordat ze ansjoviscrème in haar haren smeert!"

De Hartendiefjes 5

"Een nieuwe missie voor de Hartendiefjes. Ga mee naar Japan om Naoko te redden, een jong meisje dat door een heks wordt belaagd. Raafje en Parel zijn geslaagd voor hun examens! Vanaf nu zijn ze klaar om in de mensenwereld geluk, vreugde en liefde te gaan brengen... Helaas is een van hun vriendinnen, die nogal verstrooid is, niet geslaagd. En zoals alle gezakte feeën wordt ze de bewaakster van een bron. Ze krijgt een warmwaterbron in Japan toegewezen en Raafje en Parel vergezellen haar. Ter plaatse horen de feeën een droef gejammer. Naoko, een eenzaam en zeer gehoorzaam tienermeisje, wordt sinds kort door een heks belaagd."

De Smurfen 40

"Zoals ieder jaar bereiden de Smurfen zich goed voor op de eerste vorst van het jaar, maar een sneeuwstorm van dit kaliber had niemand kunnen verwachten! Lolsmurf, Brilsmurf en Knutselsmurf waren een nieuwe slee aan het testen en worden afgesneden van het Smurfendorp. Terwijl hun vrienden in het dorp zich zo goed mogelijk proberen te organiseren, vinden de drie avonturiers onderdak bij een chagrijnige wichelroedeloper die zich vrijwillig van de wereld heeft afgezonderd. Maar wat als de redding van de ene groep afsmurft van die van de andere?"

Wit Alom

Wit Alom is de vertaling van het al eerder in het Frans verschenen en bejubelde one-shot Blanc Autour door Stéphane Fert en Wilfrid Lupano (Krasse Knarren). Het 144 pagina's dikke one-shot vertelt dan wel over op ware gebeurtenissen geïnspireerde feiten uit 1832, maar racisme, discriminatie en onderdrukking van vrouwen is sindsdien allesbehalve uitgeroeid. Vandaar dat het album over solidariteit en zusterschap en het verwantschap met actuele kwesties zo enorm wordt gewaardeerd in de Franstalige media. 

Dit is de voorstelling van het verhaal: 1832. In het dorp Canterbury, in de buurt van Boston in de noordelijke staat Connecticut, ligt een charmant, pittoresk schooltje voor meisjes met een twintigtal leerlingen. Meisjes opleiden is belachelijk en onnodig, denkt men in de regio, maar al bij al geen slechte zaak. Tot de dag dat de witte directrice Prudence Crandall aankondigt dat er op school voortaan ook jonge zwarte meisjes zullen onderwezen worden. De zwarten zijn er vrij, maar daarom niet gelijk, laat staan dat hun mening van tel is. Door Crandalls beslissing staat het dorp op zijn kop. Het belet Crandall niet om meer zwarte studentes toe te laten en de school zelfs gewoon om te vormen naar een schooltje voor enkel zwarte leerlingen. Dertig jaar vóór de afschaffing van de slavernij worden de studenten van Crandall geconfronteerd met een waanzinnige golf van vijandigheid. De situatie escaleert. 

Je kan je desgewenst verder verdiepen in de historische achtergrond om te weten hoe het verder verliep, hoewel Lupano er ook nog fictie in verwerkt over een heks en een jongen in een bos. Of je kan geduldig wachten tot je het verdomd knap getekende en boeiend vertelde relaas kan lezen.

Red Road integraal

"In deze grootse saga schetst Derib het lot van een familie, maar ook dat van een volk dat hem nauw aan het hart ligt: de inheemse Amerikanen uit Noord-Amerika. Honderdvijftig jaar nadat de geest van Hij Die Tweemaal Geboren Werd zich weer bij zijn voorouders voegde, weet zijn achterkleinzoon Amos niets meer over de tijd waarin de groene prairies aan zijn volk toebehoorden. Opgesloten in zijn reservaat, nemen bier en sigaretten de plaats in van Wakantanka in en lijkt het verleden dood te zijn. Maar de geest van een volk sterft nooit echt... vooral zolang er kunstenaars overblijven om een authentieke en historisch accurate voorstelling te geven van dit Amerika van gisteren en vandaag!"

Red Road verscheen oorspronkelijk tussen 1988 en 1998 in vier delen bij Le Lombard.

Roodbaard: Het Tij van Sint-Jan

Herinner je je nog het oblongboekje Het Gedroomde Avontuur? Het werd inmiddels herdrukt. In dat door André Juillard geïllustreerde verhaal vertelt schrijver Didier Convard het laatste avontuur van de twee helden Blake en Mortimer op latere leeftijd. Dat verhaal was eigenlijk een van de vier geïllustreerde albums die in 1998 en 1999 bij Dargaud verschenen volgens hetzelfde concept: het laatste avontuur van bekende striphelden op een bejaarde leeftijd. Ook van RoodbaardJohan en Pirrewiet en de in Frankrijk bekende stripreeks Les Pieds Nickelés verschenen zulke boekjes van 48 pagina's door Juillard en Convard.

Nu Roodbaard dankzij de integrale reeks van Sherpa en de comeback van de piraat door Stefano Carloni en Jean-Charles Kraehn weer helemaal terug is, pikt Standaard Uitgeverij het Roodbaard-oblongboek met linnen rug op voor een vertaling. In dit geïllustreerde leesverhaal komen briefwisselingen, memoires en herinneringen van een aantal van Roodbaards mythische nevenpersonages terug.

Terug naar overzicht