Tweede seizoen tekenfilmreeks Boerke start op 4 december 2023

28 november 2023 Verfilmingen

Maandagavond 27 november stelde Pieter De Poortere (midden op de eerste groepsfoto hieronder) de komst van het tweede seizoen van de tekenfilmreeks Boerke naar zijn strippersonages voor. De productie kwam tot stand dankzij het bedrijf De Hofleveranciers, dat geleid wordt door Peter Rogiers (links op de foto) en Renaat Van GinderachterBoerke-uitgeverij Nanuq behoort tot dit bedrijf.

Vanaf 4 december loopt seizoen 2 op Canvas tweemaal per avond, een eerste keer om 19.55 uur voor het programma Terzake en een tweede maal later op de avond. De VRT was vragende partij naar een tweede seizoen na een succesvolle eerste reeks uit 2021 van tweeënvijftig afleveringen. De reeks is ook internationaal te zien dankzij Adult Swim.

 

De opnieuw tweeënvijftig afleveringen van seizoen 2 duren elk drie minuten die zijn samengesteld uit drie naar tekenfilm omgezette gags uit de stripreeks Boerke. Bij het puzzelen kwam men telkens tot een samenhang tussen de drie gags. De productie is volledig Vlaams, van de animatie door Fabrique Fantastique over het geluid en afwerking bij Option Media tot de soundtrack van Flip Kowlier. De teksten zijn ingesproken door Jos Dom (Boerke), Maaike Cafmeyer (vrouwelijke rollen, zoals Hoerke, en kinderen) en Peter Van Gucht (mannelijke bijrollen). Deze laatste kennen we uiteraard als scenarist van stripreeksen als Suske en Wiske en De Rode Ridder, maar hij is al langer actief als (stem)acteur.

De ingesproken dialogen zijn verzonnen brabbeltaal zodat het internationale karakter behouden blijft, terwijl de gags van Pieter De Poortere nog steeds gewoon tekstloos zijn. West-Vlamingen zullen echter af en toe een dialectwoordje herkennen door Cafmeyers inbreng. Zij speelt onder meer in Chantal, Eigen Kweek en ze is een jurylid in De Slimste Mens.

De presentatie ging met enige trots gepaard, want het is al geen makkelijke kruistocht om een Vlaamse tekenfilmserie te produceren, laat staan een tweede seizoen. Het komt altijd op centen aan, en daarbij zijn internationale co-producties van tel. Voor Boerke kon men tevens rekenen op steunmaatregelen van het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax Shelter. Gesteund door intussen behoorlijk wat nominaties op internationale tekenfilmfestivals en een goede ontvangt op filmbeurzen wereldwijd is er inmiddels een ambitieus zaadje geplant voor een volgend geanimeerd avontuur rond Boerke. Eenmaal die deal rond is, berichten we er verder over.

Er zitten nog meer projecten rond Boerke in de pijplijn. Eerstvolgend komt er een kledinglijn en volgend jaar brengt de Gentse brouwerij DOK Brewing Company een ander Boerke-biertje onder de naam Dickie op de markt. De eerste batch van 2.000 liter van het Dickie Beer (een sour IPA die het zelfs tot tafels van sterrenrestaurants schopte) is intussen uitverkocht.

Bij Option Media verzamelde onderstaand team zich rond het Boerke-kernteam.

Jos Dom (stemacteur Boerke)

Peter Van Gucht (stemacteur voor mannelijke bijrollen)

Bram Braem (audio engineer)

Flip Kowlier (soundtrack)