Cover Asterix en Cleopatra wordt geveild

24 november 2023 Algemeen

Bij de volgende verkoop van het veilinghuis Millon, op 10 december in Brussel, wordt de originele covertekening van Asterix en Cleopatra geveild. Het gesigneerde origineel uit 1963 meet 32 x 17 cm en is in gouache geschilderd. Het wordt verkocht door een verzamelaar die het al meer dan vijftig jaar in zijn bezit had. Hij ontving het ooit van Albert Uderzo tijdens een etentje onder vrienden. De waarde is geschat op 400.000 tot 500.000 euro. Het record voor een origineel van Asterix bedraagt 1,449 miljoen euro voor de cover van De Ronde van Gallië.

Surf ook naar www.millon.com

Update: Sylvie Uderzo, de dochter van Albert Uderzo, verzette zich tegen de verkoop omdat ze twijfels had over de rechtmatige schenking van het origineel. De veiling ging alsnog door, maar het minimum vereiste bod van 400.000 euro werd niet gehaald waardoor de cover niet verkocht werd.

Voor- en nageschiedenis

De illustratie werd eerst gebruikt voor een aankondiging in het Franse stripweekblad Pilote in 1963. René Goscinny en Albert Uderzo parodieerden daarmee de grootse marketingcampagne rond de toen nieuwe film Cleopatra van regisseur Joseph L. Mankiewicz met Elizabeth Taylor in de titelrol en Richard Burton en Rex Harrison in de rollen van respectievelijk Marcus Antonius en Julius Caesar. Dezelfde film gaf Goscinny het idee om een verhaal over de Egyptische farao te presenteren zonder dat het voor de rest gelijkenissen vertoonde met de film of er elementen uit parodieerde.

Het album kwam voor het eerst in 1965 in het Frans uit, vijf jaar later pas gevolgd in het Nederlands. Van het Franse album raakten al snel 350.000 exemplaren verkocht. Twee jaar later zat de oplage al boven het miljoen verkochte exemplaren.

In 1968 produceerden de Belgische animatiestudio van Le Lombard, Belvision, en Dargaud Films uit Frankrijk een tekenfilm naar de strip. Jos Marissen en Eddie Lateste bewerkten het scenario, met de hulp van Pierre Tchernia, een goede vriend van de tandem Goscinny en Uderzo. Onder meer de latere tekenaar van Robbedoes en Kwabbernoot, Nic Broca, en de Deen Børge Ring, die in Nederland zijn carrière ontwikkelde, maakten deel uit van het animatieteam.

In 2002 verfilmde Alain Chabat het Asterix-album nogmaals in Missie Cleopatra. Monica Belluci speelde deze keer de Egyptische schone. Christian Clavier en Gérard Depardieu hernamen hun rol als Asterix en Obelix na de eerste Asterix-film uit 1999. De film werd een megasucces in Frankrijk. Hij staat na La Grande Vadrouille op nummer 2 in de lijst van meest bezochte Franse films ooit, met meer dan 14,5 miljoen bezoekers.