Camille Dhondt als stripfiguur op Rode Kruis-pleisteractie

19 november 2023 Algemeen

Het Rode Kruis Vlaanderen gooide eerder dit jaar de jaarlijkse stickeractie om door voor het eerst een bedrukte pleister uit te brengen, wat nuttiger is voor kopers die daarmee materiaal en andere benodigdheden voor het Rode Kruis helpen bekostigen. De traditie om met stripfiguren te werken, bleef gestand. Gerben Valkema mocht zich uitleven met de Smurfen voor een jolige illustratie. Er raakten uiteindelijk bijna 400.000 pleisters verkocht, goed voor een opbrengst van 4 miljoen euro.

Ook voor de pleisteractie van april 2024 is een Nederlandse tekenaar uitgenodigd. Renée Rienties mocht haar stripversie van de Vlaamse zangeres Camille Dhondt in een illustratie uitwerken. Camille is gevraagd als ambassadrice voor de jaarlijkse actie.

"Onze jaarlijkse actie blijft erg noodzakelijk voor de werking van de 220 lokale afdelingen van Rode Kruis Vlaanderen’, zegt Philippe Vandekerckhove, ceo van Rode Kruis Vlaanderen, in een persbericht. "Door de beperkingen tijdens corona leverden de toenmalige stickeracties minder op dan verhoopt, maar onze eerste pleisteractie dit jaar was dan weer een schot in de roos. In 2024 hopen we dat succes met Camille te evenaren, gezien haar immense populariteit bij jong en oud."

De actie loopt van 18 april tot 2 mei 2024. De lange pleister zit in bedrukt hoesje en kost 10 euro per stuk die op kruispunten, aan supermarkten en allerlei andere plaatsen in Vlaanderen te koop zullen aangeboden worden door vrijwilligers.

Camille-strips

Van de in augustus 2023 gelanceerde stripreeks zijn al twee albums verschenen. Van deze door Danny De Vos geschreven strips en eerder uitgebrachte boeken van het 'merk' Camille zijn samen al 150.000 exemplaren verkocht. De stripreeks naar de tv-musicalreeks #LikeMe, door Michaël Vincent en Tom Bouden, is echter stopgezet na zes delen. Hoewel uitgeverij Borgerhoff & Lamberts van deel 1 uit 2021 nog dik 17.000 exemplaren wist te verkopen, zakte de verkoop daarna, mede door een totaal gebrek aan verdere promotionele ondersteuning.