Thierry Cailleteau (63) overleden

27 februari 2023 Overlijdens

Op 22 februari 2023 is Thierry Cailleteau overleden. De Franse scenarist bedacht onder meer de sf-reeks Aquablue, nam even de actiereeks Wayne Shelton van Jean Van Hamme over en gaf als uitgeefdirecteur Vents d'Ouest enkele tekenaars hun grote kans.

Cailleteau werd op 6 september 1959 geboren in Rouen. Zijn eerste stapjes in de stripwereld zette hij samen met tekenaar Olivier Vatine die hij al kende sinds zijn zestiende. Hun komische sf-verhaal Les Tribulations Cosmiques de Stan Pulsar verscheen in 1986, twee albums van Les Aventures de Fred et Bob volgden in 1986 en 1987, meteen gevolgd door de start van hun gezamenlijk succes Aquablue. De ecologische sf-reeks volgt de avonturen van de mens Wilfried Morgenstern die als enig overlevend kind van een gecrasht ruimtetuig op de bijna volledig met water overdekte planeet Aquablue belandt. De blauwhuidige inboorlingen nemen hem op in hun midden bij wie hij opgroeit op als een gelijke. Wanneer zijn eigen soortgenoten de planeet willen koloniseren, bindt hij de strijd tegen de aanvallers aan. 

Van de zeventien albums die sinds 1988 zijn verschenen, in vertaling eerst bij Blitz (Talent), daarna bij Daedalus, zijn de eerste vier door Vatine geschreven. Door een dispuut over de richting die het verhaal opging, kwam er een hiaat van zes jaar tot Ciro Tota de reeks als tekenaar overnam. Tota tekende de reeks tot deel 9. Deel 10 en 11 werden getekend door Siro. Vatine nam toen het storyboard voor zijn rekening.

Vanaf deel 12 liet Cailleteau de reeks over aan scenarist Régis Hautiere die een team vormde met tekenaar Reno voor de reeks die uit verschillende cyclussen bestaat. Door het ecologische thema en de blauwe aliens is de reeks al vaker vergeleken met James Camerons Avatar. Vorig jaar raakte bekend dat Stéphane Louis vanaf deel 18 de reeks overneemt... met Cailleteau opnieuw als scenarist. Dat album was al volledig geschreven. Hierna zal dus een oplossing moeten komen als de uitgeverij de reeks wil voortzetten.

Eveneens met Ciro Tota werkte Cailleteau eind jaren 1980 aan de heroic fantasytrilogie Fuzz et Fizzby die tussen 1990 en 1993 verscheen. Samen met uitgever Guy Delcourt ging Cailleteau te rade bij Denis Bajram voor de ontwikkeling van een cd-rom voor Aquablue. Toen de scenarist het werk van Bajram op de tekentafel zag liggen, stelde hij hem een sf-reeks voor die parallel met Aquablue zou verschijnen. Dat werd uiteindelijk Cryozone, een soort zombies in space-verhaal waarmee Bajram, pas later bekend van zijn eigen Universal war One, in de stripwereld werd geïntroduceerd. Beide albums verschenen in 1996 en 1998 ook bij Talent. Hieronder staat een karikatuur van Cailleteau en Bajram door deze laatste uit 1998.

Ook Eric Hérenguel koestert fijne herinneringen aan Cailleteau. Toen uitgeverij Vents d'Ouest zijn komische fantasyreeks Krän aanvankelijk afwees, kreeg de parodie op Conan alsnog een kans dankzij Cailleteau die er wél in geloofde. Bij de contractonderhandelingen drukte de uitgeverij de tekenaar op het hart dat ze daarmee enkel hun nieuwe uitgeefdirecteur wilden plezieren. Hérenguel kreeg toen maar 150 euro in plaats van 350 euro per pagina, scenario incluis, maar bedong in de plaats wel 10% auteursrechten in plaats van 8%. De geschiedenis gaf Cailleteau gelijk, want van het eerste deel raakten 40.000 exemplaren verkocht. Van de hele negendelige reeks zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Arboris vertaalde de albums.

Nadat Jean Van Hamme de reeks Wayne Shelton, over een al wat oudere huurling, in 2001 startte voor tekenaar Christian Denayer, schreef Cailleteau samen met de meester deel 3 om de reeks vervolgens in zijn eentje te schrijven. Vanaf deel 9 nam Van Hamme toch weer zijn eigen reeks in handen.

Andere stripreeksen van Cailleteau zijn La Sphère du Necromant (1987, door Éric Larnoy), La Blessure du Khan (1990, door Jacques Terpant), Habana 2150 (twee delen in 2018 en 2022, door Héloret), en enkele bijdrages aan collectiefalbums of publicitaire albums. Geen van dat alles is vertaald, behalve het samen met Fred Duval geschreven, bikkelharde westernone-shot Wayne Redlake voor tekenaar Fabrice Lamy dat in 1996 bij Blitz uitkwam. Van Anachron (door Joël Jurion) zijn de eerste vier delen van de zesdelige sf-reeks vertaald door Blitz. In 2020 lanceerde hij met Luc Brahy nog de knallende reeks Julie Doohan, over een meisje dat haar briljante universitaire studies stopt om de distilleerderij van haar vader aan het begin van de Amerikaanse Drooglegging over te nemen. Ze kiest voor het bedienen van Ierse speakeasies, wat Italiaanse maffiosi maar matig kunnen appreciëren, vooral omdat de bourbon van Julie de beste uit de streek is. Deze reeks telt inmiddels drie delen, maar er is nog geen vertaaluitgever voor gevonden.

Cailleteau schreef ook mee aan enkele videogames, soms zonder daarvoor vermeld te zijn.