Themanummer over Guust Flater in Les Cahiers de la BD

19 september 2023 Vooruitblikken

Het Franse fanzine Les Cahiers de la BD (1970-1990 en 2004-2005), de opvolger van Schtroumpf (1969-1970), van oorspronkelijk uitgever Jacques Glénat die later zijn eigen uitgeverij Glénat oprichtte, maakte in 2017 een comeback. De inhoud bestaat uit een gevarieerd aantal interviews, grondige analyses over allerlei stripauteurs, stripreeksen en stripgerelateerde onderwerpen. Daarnaast begon de redactie buitenreeksnummers te ontwikkelen die telkens over één enkele stripreeks of -auteur gaan. Op 22 november komt zo'n speciaal nummer uit over Guust Flater.

Het nummer kost 19,90 euro, softcover en zou 128 pagina's moeten tellen. Het verschijnt enkel in het Frans en de inhoud wordt als volgt voorgesteld: "Terwijl Guust Flater uit zijn kleerkast komt (of uit zijn grot met achterstallige post), ontcijfert Les Cahiers de la BD alles wat deze maffe, luie kantoormedewerker zo'n perfecte antiheld maakt. Van zijn spontane verschijning op de redactie van Robbedoes en zijn deelname aan de avonturen van de kleine piccolo tot zijn ecologische verplichtingen, zo niet zijn liefdesleven, dit uitzonderlijke en exclusieve nummer analyseert ook de grafische en verhalende kunst van Franquin, in het bijzonder zijn zeer speciale gevoel voor de komische herhaling en zwarte humor."

Les Cahiers de la BD is nu een uitgave van Vagator Productions. Vorige specials sinds 2018 handelden over Batman, Asterix, De Schakelaar van Milo Manara, Rahan, Hergé, Het Gele Teken van Blake en Mortimer, De Blauwbloezen en De Kinderen van de Wind.

De website van het magazine is www.lescahiersdelabd.fr