Joe Matt (60) overleden

19 september 2023 Overlijdens

Op 18 september overleed de Amerikaanse stripmaker Joe Matt op zestigjarige leeftijd. Hij overleed aan een hartaanval aan zijn tekentafel. Hij is vooral bekend van zijn autobiografische werk waarvan Peepshow een belangrijke positie in het gehele genre inneemt. Hij werd geboren op 3 september 1963 in Philadelphia.

Matt startte met het tekenen van strips in 1987. Een jaar later verhuisde hij naar Canada waar hij illegaal verbleef tot 2002. Zijn stripdebuut was toen al Peepshow waarin hij ongegeneerd vertelde over zijn gebrekkige sociale vaardigheden, zijn verslaving aan pornografie en zijn twistzieke relatie met zijn toenmalige vriendin Trish en de blijvende effecten van zijn katholieke opvoeding. In 1992 raakte Peepshow in stripvorm uitgegeven door Kitchen Sink Press onder de titel Peepshow: The Cartoon Diary of Joe Matt. De Canadese uitgeverij Drawn & Quarterly nam de reeks later over. De strips van Harvey Pekar (American Splendor) en Robert Crumb boden hem inspiratie voor zijn eigen vertellingen. Net als deze tekenaars bevat het werk van Joe Matt vaak monologen die hij rechtstreeks aan de lezer richt. 

In 2004 werd gemeld dat HBO een animatieserie zou ontwikkelen op basis van Matts stripverhaal The Poor Bastard, een verzameling verhalen binnen Peepshow. De serie zou geproduceerd worden door Matt en de Candese stripmaker Seth. De serie zou geproduceerd worden door Matt en David X. Cohen. Die serie kwam er echter niet. Joe Matt verklaarde daarover: "Ja, HBO was geïnteresseerd in het maken van een serie gebaseerd op The Poor Bastard, maar ze kwamen tot hun zinnen en veranderden van gedachten. Heb medelijden met me en koop het boek als het weer gedrukt wordt in januari 2007."

Het laatst verschenen nummer van Peepshow, nummer 14 in de reeks, dateert van 2006. Het was het sluitstuk van zijn decennium dat hij in Toronto doorbracht. Hij kampte toen al met een writer's block waarover hij de volgende uitleg gaf: "Ik gum uiteindelijk meer uit dan ik in potlood kan tekenen... als er iets is, is het altijd een stap achteruit." Er verschenen diverse bundelingen van de reeks. Hij koesterde plannen voor een album over Los Angeles, maar dat kam er niet meer van. Naast het schrijven en tekenen van zijn eigen stripverhalen, en om de eindjes aan elkaar te knopen, kleurde hij andermans strips in, met name ook voor superheldencomics, waar hij een hekel aan had. Hij verzorgde onder meer de inkleuring van Batman / Grendel - Limited Series (waarvoor hij genomineerd raakte voor een Harvey Award), Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader?Fish Police en Jonny Quest.