Hild wint Willy Vandersteenprijs 2023

19 september 2023 Awards en prijzen

Het album Hild van Veerle Hildebrandt verscheen in april 2023 bij Oogachtend en maakte als een album van een Vlaamse of Nederlandse stripmaker automatisch kans op de Willy Vandersteenprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. En het won. Hieronder lees je het volledige persbericht.

 

De Willy Vandersteenprijs bekroont traditioneel het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar. Uit 152 strips koos de jury unaniem voor Hild van Veerle Hildebrandt (°1981). De winnares krijgt 5.000 euro en een opdrachttekening van de vorige laureaat, Joris Mertens. De Willy Vandersteenprijs wordt zaterdag 23 september uitgereikt op het prestigieuze Stripfestival Breda en is een initiatief van Vlaams literaire organisatie Stripgids. 

 

Hild, uitgegeven bij Oogachtend, is de tweede strip van de Mechelse Veerle Hildebrandt, na haar opgemerkte debuut Black Paradise uit 2018. In Hild laat de auteur de liefde voor haar Duitse roots spreken. Het verhaal is gebaseerd op de bekende middeleeuwse sage Ring des Nibelungen, onder meer bekend als het magnum opus van componist Richard Wagner. De bewerking van Hildebrandt voert twee vrouwelijke protagonisten op: prinses Kriemhild, die opgroeit in Bourgondië onder het gezag van haar vader en broers, én Brunhild, de vrijgevochten koningin van Ysland. Het leven van beide vrouwen wordt gestuurd door wat het koninkrijk en de mannen rondom hen bepalen.  

 

Modene opera

“Een modern getekende opera die een oude sage nieuw leven inblaast”, aldus Yoeri Vanbeneden, voorzitter van de jury van de Willy Vandersteenprijs en kleinzoon van Willy Vandersteen. “Dat nieuwe leven wordt benadrukt door de vrouwen in het verhaal als de hoofdrolspeelsters op te voeren. Al leest het niet als een feministisch pamflet. Hildebrandt heeft met Hild een strip gemaakt die gedurfd is en het geheel van de tekeningen en dialogen voert de lezer met veel verbeelding mee in een enorm interessant realistisch aandoend verhaal.” Ook de opbouw kan rekenen op enthousiasme bij de jury: “Waar je in het begin denkt dat je een rechttoe rechtaan verhaal voor de kiezen krijgt, zelfs enigszins lichtvoetig, blijkt na enkele pagina’s dat je in een heel diep, rauw verhaal wordt meegesleurd. De verkrachtingsscène is zo’n breintwist. Vanaf dan verwacht je een tragische afloop, maar word je in de finale toch nog verrast. Het heeft zelfs iets surrealistisch.” 

 

IJzersterke sfeersetting

Over de tekenstijl van Hildebrandt spreekt de jury enkel in superlatieven. “Met een paar lijnen typeert  de auteur een gelaatsuitdrukking, karakteriseert ze haar personages en geeft diepgang. Op elke pagina schept Hildebrandt opnieuw de juiste sfeer. Vaak zeggen haar tekeningen meer dan voldoende en zijn er geen woorden nodig. Veel scènes zijn heel filmisch getekend, suggestief ook. De paginaschikking klopt, de kleurkeuze draagt het geheel. Het grafisch talent van de tekenares voert de geloofwaardigheid van het verhaal ten top.” Hildebrandts tekenstijl vindt het juiste midden tussen het karikaturale en het realistische, oordeelt de jury. “Alle details matchen perfect bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, tot het lettertype toe. Een ijzersterk geheel, Hildebrandt is een vakvrouw.” Ook uitgeverij Oogachtend deelt in de complimenten: “Een fraaie, verzorgde uitgave in het juiste formaat. Hier is duidelijk goed over nagedacht.” 

 

Speciale vermelding

Ook dit jaar was het voor de jury van de Willy Vandersteenprijs een loodzware taak om uit meer dan honderdvijftig Nederlandstalige titels een laureaat te kiezen. Het palet is immers groot: van kinderstrip over sciencefiction, tot de graphic novel of de experimentele strip. En van publicaties bij grote uitgeverijen en nichespelers tot steeds meer uitgaves in eigen beheer. De jury prijst dan ook het enthousiasme en de doorzettingskracht van al deze mensen om zoveel Nederlandstalige stripparels in de winkelrekken te krijgen.  

Een speciale vermelding reserveert de jury voor Knipperen & Ademen, het album van de 25-jarige Micky Dirkzwager dat bij Scratch Books verscheen. “Wat een onwaarschijnlijk tekentalent”, laat de jury met bewondering optekenen. “Als je bovendien op zulke jonge leeftijd over een thema als anorexia kan vertellen, aan de hand van experimentele tekeningen en authentieke humor, dan ben je een bijzonder talent. We hopen snel nog meer van Dirkzwager te mogen lezen.”   

 

Winnares ook aanwezig op Stripfestival Breda

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van literaire organisatie Stripgids, in samenwerking met Stripfestival Breda en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit (niet-stemgerechtigd) voorzitter Yoeri Vanbeneden (kleinzoon van Willy Vandersteen), Gerrit de Jager (stripauteur), Eefke Boelhouwers (artistieke duizendpoot), Ben Op de Beeck (medebezieler van Rock Paper Pencil en Stripgidsfan) en Erika Vlieghe (virologe en stripliefhebster). 

Na de prettige samenwerking van vorig jaar besloten Stripgids en Stripfestival Breda om de handen weer in elkaar te slaan voor de prijsuitreiking in het Chassé Theater in Breda. Die vindt plaats op zaterdag 23 september vanaf 13 uur in het bijzijn van de familie Vandersteen en de burgemeester van Breda, Paul Depla. Het festival biedt een spectaculair programma voor jong, oud(er) en iedereen die strips en animatie een warm hart toedraagt. “Dat we onze prijs kunnen uitreiken op het best bezochte stripfestival van de Lage Landen kan ons alleen maar gelukkig stemmen”, zegt Kurt Morissens van Stripgids. “Onze Vlaams-Nederlandse albumprijs is dan ook het resultaat van een jarenlange hechte samenwerking over de landgrenzen heen. De laureaat van dit jaar, Veerle Hildebrandt, zal op 23 september in Breda aanwezig zijn om haar strip te signeren.”