Jacques Tardi tekent nog één Nestor Burma

19 september 2023 Vooruitblikken

Als je het ons vraagt, blijft de stripreeks Nestor Burma naar de romans van Léo Malet een van de beste detectivereeksen. Jacques Tardi was de eerste stripmaker die de romans bewerkte. De stripreeks verschijnt sinds 1982 bij Casterman. Doorheen de jaren veranderde de aanpak niet, maar de auteurs wel. Emmanuel Moynot nam vanaf deel 7 het tekenen (en deels ook schrijven) over. Hij nam ook de delen 12 en 13 voor zijn rekening. De delen 10, 11 en 14 waren het werk van Nicolas Barral. Vanaf deel 15 was François Ravard de tekenaar met Moynot als scenarist.

Sinds 2020 waren er geen nieuwe aankondigingen meer van nieuwe albums. Tot nu, want in een recent interview laat Tardi weten dat hij tegen eind 2024 een nieuwe Nestor Burma voorbereidt. Een dik album, volledig zijn werk, maar ook zijn laatste Burma. Eerder dit jaar nam hij ook al afscheid van Isabelle Avondrood zonder de mogelijkheid dat ze ooit zal terugkomen. De man is inmiddels 77 jaar.

Over dit nieuwste project laat hij het volgende optekenen: 

"Ik maak nog een laatste Nestor Burma. Malet heeft Les Nouveaux Mystères de Paris nooit afgemaakt. Hij gaf me het personage van Burma, zijn secretaresse, de agent en de journalist om er originele stripverhalen van te maken. Dus maakte ik Burma in het XXde arrondissement, waar alles gebeurt. Het zal de laatste zijn. Het komt me goed uit. Ik woon daar. Ik ben wat locaties aan het verkennen om over beelden van toen te beschikken."

Bron: Jean-Laurent Truc, Ligne Claire