Terug naar overzicht

Strip voor interne dienst Europese Unie over pandemie na virusuitbraak... in 2012

4 mei 2021 Algemeen

In 2012 schreef Jean David Morvan (bekend van de sf-reeks Konvooi) de strip Infected voor de Chinese tekenaar Huang Jia Wei. De cover was getekend door Laurent Durieux die ook fungeerde als art director. Durieux kennen liefhebbers van zijn afficheversies van beroemde films en als inkleurder van Blake en Mortimer door François Schuiten.

Infected was een in België gedrukte opdrachtstrip voor intern gebruik binnen de Europese Unie. De thriller gaat over een bezoeker uit de toekomst die de autoriteiten probeert te waarschuwen voor een nakende, globale pandemie. Die pandemie breekt in de strip uit op een Aziatische wet market en dreigt daarna voor een grootschalige infectie onder de wereldbevolking te zorgen. De reiziger uit de toekomst heeft behalve zijn waarschuwingen ook de juiste antidota. En dat laatste proberen louche figuren te stelen om het te kunnen verkopen aan de farmasector. De strip drukt op het belang van samenwerking van autoriteiten zoals de EU om het dodelijke virus een halt toe te roepen.

Het album komt nergens voor in allerlei stripdatabanken en is ook nergens te koop. Je kan het wel als pdf wel downloaden op de website van de instantie The Publications Office of the European Union. In het dossier achterin de strip wordt de strip aan de realiteit getoetst met meldingen van verschillende gekende virussen, waaronder SARS (een coronavirus, want dat is een al langer gebruikte term), influenza, ebola en de lassakoorts. Covid-19 is nog zo'n virus dat aan dat rijtje kan toegevoegd worden.

Uit het dossier leren we ook dat er nog werk aan de winkel is om landen voor te bereiden wanneer een pandemie zou losbreken. Het dossier sluit af met een belangrijk werkpunt: communicatie. "Ondanks veel moeite wordt communicatie vaak ervaren als onvoldoende en soms contradictorisch. (...) Een stap voorwaarts is waarschijnlijk het beter inlichten van het publiek en professionals in de frontlinie dat 'experten die niet alles weten' vaak ook effectief 'niet alles weten'. Hoewel dit het leven van politieke beleidsmakers gecompliceerder maakt, kunnen oprechte verklaringen over wat zeker is en wat niet duidelijk geweten is het vertrouwen verhogen in tijden van crisis, en het fenomeen 'dammed if you do, dammed if you don't' vermijden." Sinds de publicatie van de strip in 2012 zijn daar blijkbaar niet de nodige lessen uit getrokken.

Onze eerste berichtgeving over deze strip dateert van een jaar geleden. Daar kregen we later meermaals vragen naar van lezers die het bericht niet meer terugvonden. Bij dezen reiken we het nogmaals aan en is het via onze zoekfuncties makkelijker terug te vinden.

Terug naar overzicht