Terug naar overzicht

Biografie Edgar P. Jacobs in stripvorm

4 mei 2021 Vooruitblik

In november 2021 staat bij Glénat (onder voorbehoud) de release gepland van Jacobs, een biografie in stripvorm over Edgar P. Jacobs, de schepper van Blake en Mortimer. De auteurs zijn tekenaar Philippe Wurm en scenarist François Rivière. Wurm heeft zelf nog proefplaten getekend voor Blake en Mortimer, zie onderaan dit artikel. Rivière schreef onder meer De PI van Hollywood en Victor Sackville én het Blake en Mortimer-buitenreeksalbum De Bruid van Dr Septimus. Hij was bovendien een persoonlijke vriend van Jacobs.

Tot nu toe namen we altijd aan dat de strip zo'n 90 pagina's zou tellen. Dat blijken er nu 128 te zijn, niet noodzakelijk gevuld met alleen de strip. In 2012 verscheen al eens een stripbiografie van Jacobs: Het Jacobs-teken, door Louis Alloing en Rodolphe, vertaald door Daedalus. Dat album verkocht toen erg goed. 

Dit zijn enkele voorsmaakjes van Jacobs in zwart-wit, het album verschijnt in kleur.

In maart 2009 tekende Philippe Wurm drie proefplaten van Blake en Mortimer op scenario van Jean Dufaux. Die herschreef hij later voor zijn eerste, in 2013 verschenen Blake en Mortimer-verhaal De Septimus-Golf, getekend door Antoine Aubin. Wurm en Dufaux stelden hun project in juli 2009 aan de uitgeverij voor. In september kreeg Wurm het verdict dat het voor hem ophield. 

Hieronder zie je personagestudies van Wurm voor professor Mortimer en Olrik en twee uitgewerkte proefplaten.

Het njet voor Wurms potentiële bijdrage aan de reeks Blake en Mortimer betekende niet het einde van de samenwerking tussen Wurm en Dufaux. Daarna creëerden ze voor Glénat de reeks Lady Elza, die na twee complete verhalen in 2011 en 2014 werd afgevoerd. Tussen 2001 en 2009 maakte het duo al de reeks De Rochesters die Dupuis na drie delen in vertaling stopzette.

Terug naar overzicht